Ara ja fa 40 anys un moviment popular poc donat en aquella època -feia poc s'havia sortit d'una etapa com el franquisme- va aconseguir salvar els Aiguamolls de l'Empordà. Sense aquelles manifestacions i acampades que han passat a la història per la seva transcendència de ben segur que ara el paisatge d'aquesta zona seria un altre. Aquelles accions populars van permetre donar peu a la gran zona natural que representa aquest ecosistema on habiten tota mena d'aus.

Aquella lluita va permetre salvaguardar aquest patrimoni natural que anualment rep milers de visitants. L'octubre és un bon mes per fer una visita. Una de les propostes preparades des dels Aiguamolls és participar en una ruta de dues hores damunt un tren que fa un recorregut pel parc. Aquest tren funciona tots els diumenges de la tardor. El trenet surt a les 12 del migdia des de l'aparcament del Cortalet. És una activitat pensada per a famílies i durant dues hores els visitants gaudiran del parc natural descobrint les closes, els observatoris, els camps d'arròs i els cavalls de l'Eugassada Senillosa. Per facilitar l'observació d'aquests paratges l'organització facilitarà uns prismàtics per parella. L'aparcament és gratuït.

El preu per pujar al trenet i fer la visita és de10 euros per als adults, de 8 euros per als nens i nenes de 3 a 13 anys i gratuït per als infants de 0 a 3. S'ha de tenir en compte que les places són limitades i que cal fer reserva. En aquest sentit, l'organització demana presentar-se 15 minuts abans de les 12 del migdia per no perdre la reserva. Durant aquest mes d'octubre el tren té programades sortides els dies 1, 18 i 25; el mes de novembre funcionarà els dies 1, 8, 15, 22 i 29. I, finalment, les sortides previstes per al desembre seran els diumenges 6 i 13.

El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà ha programat també altres activitats per a aquesta tardor. Precisament demà, amb motiu de la celebració de la Setmana de la Natura 2020, es portarà a terme el Circuit dels Sentits, un itinerari de benestar i silenci per les goles del Fluvià per, segons els seus organitzadors, «gaudir d'una experiència multisensorial que despertarà tots els teus sentits a través de la natura. Percebrem el paisatge amb atenció plena i meditarem». Serà demà, a les 11 del matí, a l'aparcament de Can Martinet (Mas del Mar) de Sant Pere Pescador. És imprescindible seguir totes les obligacions i recomanacions derivades de la pandèmia de la covid-19 pel que fa a l'ús de mascaretes i el manteniment de la distància interpersonal.

Un altre acte amb motiu de la Setmana de la Natura és la visita guiada prevista per demà dissabte per resseguir el camí dels Jardins del Rei i descobrir les closes d'en Llovet i els arrossars de l'Alt Empordà. El lloc de trobada és el Cortalet, a la Gallinera, a 2/4 de 5 de la tarda, i el preu és de 8 euros per als adults i de 5 euros per als nens i joves d'entre 5 i 16 anys. Les places són limitades i l'itinerari acabarà a les 7 de la tarda.

Per al diumenge dia 11 d'octubre hi ha programat un itinerari per fer la volta a la reseva natural integral de les llaunes. El lloc de trobada és a les 10 del matí al Centre d'Informació del Cortalet amb una durada aproximada de 4 hores donat que l'itinerari té una dificultat mitjana ja que passa pels diferents zones i la platja. Per aquest motiu és també totalment aconsellable portar calçat còmode, aigua, barret, i és obligatori portar mascareta. Qui hi estigui interessat s'haurà d'inscriure prèviament al Centre d'Informació del Parc Natural dels Aiguamolls, el Cortalet. També aquest diumenge s'ha programat una visita guiada dirigida a famílies per descobrir el parc, el Cortalet i l'observatori Senillosa amb una durada d'aproximadament dues hores. Els organitzadors tenen molt clar que «ara més que mai, conservar la natura és conservar la nostra salut». L'activitat es pot fer seguint les recomanacions higièniques i sanitàries. El lloc de trobada és el Centre d'Informació del Cortalet i el preu és de 5 euros per als adults, 3 euros per als menors de 16 anys i gratuït de 0 a 7 anys.