Conèixer la vida d'en Llorenç, l'últim moliner que va tenir la Farinera de Castelló d'Empúries, i la de la seva neta Candela és possible ara amb el nou recurs sonor que s'ha estrenat per fer la visita al molí empordanès. L'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries ha posat en funcionament un nou recurs interpretatiu en línia i per a dispositius mòbils que permet fer una visita molt detallada i un recorregut històric per aquest edifici de gran valor patrimonial.

Aquest recurs interpretatiu està lligat a l'exposició permanent en el marc del programa «Visitmuseu. Els meseus catalans a les teves mans» que han posat en marxa el Departament de Cultura i el Departament d'Empresa i Coneixement per facilitar les visites als museus reduint les distàncies entre els visitants. Segons han explicat des de Cultura, aquest recurs sonor es pot es pot escoltar de manera gratuïta des del dispositiu mòbil del personal visitant i a través del web del Visitmuseum.

«És un molt bon suport a la visita presencial del museu que permet a l'usuari complementar el seu recorregut de la mà de catorze relats, escrits per l'historiador Àlex Rebollo, que enriqueixen el discurs expositiu des del vessant més humà. Té una durada de 25,14 minuts dividits en 14 pistes d'àudio disponibles en català, castellà, anglès i francès».

Amb aquesta visita podrem conèixer de forma detallada la vida de l'últim moliner que va formar part de la Farinera de Castelló. En aquest sentit, s'explica que els visitants es podran endinsar de manera molt divulgativa en la història de la vida d'en Llorenç i la seva neta Candela.

Partint del llibre del moliner, un llibre que des del segle XIV ha anat passant de moliner a moliner, s'explica «el funcionament dels diversos sistemes de molta; l'origen del blat i els seus diferents tipus; la tasca de la dona a la Farinera, a partir del personatge de la Joana Massissa, vídua del moliner i posteriorment dona del Serrallonga; com s'emmagatzemava i es transportava el blat, la importància de la neteja i el paper del moliner a l'hora de decidir les barreges de blat fent estudis de qualitat amb l'índex de Pelsencke».

Tot plegat fa que la visita sigui molt amena. I finalment, els protagonistes de la història, en Llorenç i la Candela, parlen de visitar l'Empordà i acaben el llibre del moliner parlant de la conversió de la Farinera a Ecomuseu.L'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries és un equipament amb una gran activitat al llarg de l'any amb visites pensades per a escolars, famílies i particulars. Aquest estiu es va poder visitar l'exposició: Vivint el 2020. Fotografies de Jordi Cassú», una mostra presenta un total de 258 fotos de famílies i 12 més en gran format. Fins a 130 famílies castellonines que es van sumar al projecte de fer un retrat amb l'excusa del covid.

La Farinera de Castelló d'Empúries, inclosa en el Sistema del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, explica a la seva pàgina web que conserva i difon el patrimoni industrial fariner de la vila, testimoni d'una activitat que s'hi desenvolupa des de l'època medieval. La visita a l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries suposa un recorregut per la Farinera, un exemple de fàbrica de farina pel sistema austrohongarès, aparegut a Budapest l'any 1837 i estès ràpidament per Europa, ja que suposava grans avantatges respecte a la molta tradicional, segons es relata textualment en l'apartat dedicat a explicar al visitant la seva història.

A Castelló d'Empúries, l'antic molí fariner va ser transformat en farinera a finals del s. XIX, una farinera que va obrir les portes com a museu el 1998. Al llarg de l'any posa a disposició dels visitants i especialment dels centres escolars molts recursos educatius que fan molt amena la visita.