Només l'amor i la passió que hi posa des de fa molts anys en Josep Maria Joan Rosa poden fer perdurar en l'actualitat un museu d'aquestes característiques. El Museu del Joguet de Catalunya, situat a l'antic hotel París de Figueres, és únic i irrepetible. I ho és perquè conté una col·lecció única de com eren les joguines antigament i perquè també exhibeix joguines molt personals que havien estat en possessió de diversos personatges com ara Salvador Dalí, Joan Brossa, Ernest Lluch.

Aquest és un museu que es pot visitar no només amb ulls de nen. Qualsevol adult que s'endinsi en algunes de les seves sales farà un retrocés en el seu passat i en la seva infantesa. Tots i cada un de nosaltres tenim associada en el conscient infantil una joguina. Al Museu del Joguet és molt fàcil fer aquest viatge al passat perquè molts objectes ens recordaran precisament la nostra infantesa. És un col·lecció única a tot el món i el seu valor afegit és que molts són objectes personals de gent que els ha cedit. No és només la història del joguet, és un viatge col·lectiu i a la vegada personal per cavalls de cartró, les estimades baldufes, daus, bicicletes, nines, cotxes, avions, trens elèctrics... una llista interminable que faria les delícies de qualsevol nena o nen.

Perquè no hi ha joguines exclusives per a nens o nenes. Ni per a grans ni petits. Precisament, des del Museu expliquen que des de fa anys treballen en un programa que vol «contribuir al canvi en l'actitud envers els jocs i els joguets per tal de construir una societat menys sexista. Aquest projecte transversal en tots als aspectes del Museu inclou, entre d'altres, un taller de gènere per a públic escolar, així com visites guiades per a públic general. Ara, volem anar més enllà i sortir de les parets del Museu per tal d'arribar al màxim de persones en tots els territoris del país. Per aquest motiu, el Museu ha presentat el projecte El joc de la innocència, al programa Impulsa Cultura 2020». I en aquest sentit, afegeixen que el projecte «vol tenir un impacte profund i durador en la societat, esdevenint un recurs, però també una plataforma col·laborativa i de discussió de tots aquells temes relacionats amb els infants i el sexisme, i per extensió el sexisme en la societat».

Una visita familiar al Museu és una experiència que no ens deixarà en absolut indiferents. El Museu consta de planta baixa i dues plantes més on es distribueixen els milers de peces que configuren la col·lecció. Alhora sempre hi ha en marxa alguna exposició que fa doblement interessant i atractiva la visita.

Des de la web del Museu ens expliquen que al seu fons hi ha «jocs i joguets industrials de finals del segle XIX fins als nostres dies». Entre el miler de propostes hi ha joguets de llauna litografiats, realitzats durant el període d'entreguerres a les manufactures Rais de Gràcia (Barcelona) o Payà d'Alacant; la maqueta ferroviària analògica; les nines de cartró catalanes (pepes), les confeccionades amb elements de porcellana, i d'altres obrades a la primera meitat del segle XX, com ara les italianes Lenci; els magnífics teatrins impresos per Paluzie i Seix Barral a Barcelona, a finals del segle XIX i inicis del segle XX; els joguets mecànics de procedència alemanya; els joguets de cartró d'Antoni Penas de Barcelona i l'àmplia col·lecció de jocs relacionats amb el cinema i els seus antecedents: zoòtrops fabricats per Agàpit Borràs a Mataró, llanternes màgiques, el Cine NIC i els projectors Pathé Baby, entre molts d'altres. Actualment, el Museu presenta una exposició de petit format sobre la festa i tradició mexicana del Dia dels Morts.

El Dia dels Morts és el resultat de la fusió de la cosmovisió de les cultures mesoamericanes i de les festes catòliques introduïdes pel europeus al Nou Món, especialment per part dels espanyols a partir del 1521 al que avui és Mèxic, segons expliquen des del museu. Actualment, és una celebració tant religiosa com tradicional i una de les festes més antigues i típiques del poble mexicà, coneguda arreu del món. Tota aquesta informació i molta més es pot consultar a la web del museu on es detallen totes les col·leccions.