És una de les campanyes gastronòmiques de les comarques gironines més tradicionals i aquest any, per estrany que sembli, continua tirant endavant superant totes les adversitats i adaptant-se també a les actuals restriccions. Tot i el confinament, els restaurants i els hotels fan ofertes de menús, encara que és recomanable consultar i fer un seguiment setmanal perquè alguns aspectes i continguts de la campanya poden canviar. La campanya de la garoinada, impulsada pels principals restaurants i hotels de referència de Palafrugell, Calella i Llafranc, ofereix des del 15 de gener passat fins al 28 de març uns menús espcials basats en aquest producte, la garoina, considerat l'autèntic tresor que engloba tot el sabor del mar. Els restaurants que hi prenen part aquest any són: L'Arc, La Xicra i Xadó (de Palafrugell), Bellacosta, El Far, La Llagosta, Llafranc i Terrassa Terramar (de Llafranc), El Balcó de Calella, El Càntir i Les Voltes de Calella by Es Portal (de Calella). Pel que fa als hotels, hi són presents: Can Liret i Casa Peya (de Palafrugell), Alga i Sant Roc (de Calella), El Far i Llafranc (de Llafranc). La participació a la campanya està, però, supeditada en tot moment al confinament que hi hagi en aquell moment. Per aquest motiu, és molt important que abans de fer alguna reserva s'asseguri si està vigent. Tota la informació de la campanya es pot trobar de forma perfectament detallada a l'enllaç: visitpalafrugell.cat/cultura/esdeveniments/garoinada/. Aquest any el menú està integrat per: aperitiu, una dotzena de garoines, un catxofino o plat alternatiu en algunes cartes i postres de cítrics. El preu inclou aigua, vi del celler empordanès Espelt i cafè. També hi ha la possibilitat de poder fer una estada de cap de setmana o una sortida en vaixell. En aquest cas, però, tot supeditat a la normativa sanitària vigent. Els promotors de la campanya de la garoinada han demostrat fer una aposta molt valenta tirant endavant aquesta campanya quan la majoria d'altres iniciatives gastronòmiques han hagut de renunciar obligatòriament per la pandèmia. El caràcter empordanès dels seus promotors queda notablement manifest en la voluntat de seguir fent aquesta edició. Els mateixos promotors expliquen a la seva web que la garoinada va néixer l'any 1992, i el seu producte principal són les garoines. Aquesta campanya té lloc en ple hivern, durant les minves de gener i fins al mes de març, quan el mar està tranquil i la garoina està en el seu millor moment. Els paladars més refinats consideren que la garoina reuneix tot el sabor del mar. Es pot anomenar de moltes maneres. El periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós té constància de diversos noms com ara «eriçó de mar, oric, oric?o soric, sobretot per als de terra endins, però tambe? per a gent marina. La gent de mar també en diu garota, grota, garot, engarot, capella, capellanet, capmoret, casserola o bogamarí». Molts noms, però un sabor autènticament únic.