Per primera vegada a les llibreries de tot Espanya els lectors poden trobar un clàssic de la literatura nòrdica: Los pescadores. Un dels llibres més venuts i llegits a Dinamarca, l’obra de Hans Kirk descriu amb gran mestria el fonamentalisme religiós i la capacitat d’adaptació de l’ésser humà en els confins del món.

Al’extrem de l’embarcador hi ha un petit grup atalaiant el fiord al capvespre. Van vestits amb elegants vestits blau marí, botes brillants i barrets foscos. Només es vesteixen així en casaments i funerals. Però aquell dia és encara més important. Són els pescadors de la costa oest, que esperaven l’arribada del vaixell a bord del qual s’hi troben les seves dones i fills. Ells havien arribat mesos enrere, obrint camí a les seves famílies. Són gent dura en un lloc dur: al nord gelat de Dinamarca, el fiord de Limfjord. I tot i així hauran de tornar-se més durs per sobreviure en una terra estranya. Amb ells porten l’equipatge d’una cultura i una religió amb la qual els costarà adaptar-se.

Així comença Los pescadores, de Hans Kirk, una de les novel·les daneses més importants del segle XX la lectura de la qual és de referència en totes les escoles de Dinamarca. La mateixa, que arriba per primera vegada a les llibreries catalanes, ha estat el llibre més llegit i venut al país nòrdic durant dècades. Escrit l’any 1928, el llibre narra la història real del conflicte entre els habitants de la ciutat de Gjøl i un grup de pescadors que es van traslladar allà des de la costa de la mar del Nord. Els nouvinguts són cristians fins a la medul·la, dels que no contemplen variacions de la fe més ortodoxa. Ben aviat xoquen amb els residents, de costums més obertes.

La novel·la va causar consternació en aquesta ciutat i arreu del país. I això es devia al fet que l’autor havia conegut en profunditat la seva gent i a la zona. El seu pare era d’una família pobra de pescadors. Al créixer, Kirk va adquirir un coneixement profund de la fe dels seus antecessors. A més, va viatjar diverses vegades a Gjøl i fins i tot hi va passar l’estiu de 1925, tot ajudant al seu oncle, que exercia de pescador a la zona.

Però Hans Kirk va saber escapar d’aquell dur destí. Advocat, periodista, es convertiria en uns dels autors més cèlebres de la literatura del país. De 1926 a 1928 va ser un dels col·laboradors habituals de Kritisk Revy, una revista d’arquitectura. 

El 1941, durant l’ocupació alemanya, Kirk i centenars de persones més van ser arrestades sense càrrecs per la policia danesa en una batuda contra comunistes i simpatitzants d’esquerra. Va ser empresonat i detingut en el camp de concentració danès de Horserød, del qual va aconseguir escapar el 1943.

Aquesta obra, la primera de Hans Kirk, és un text essencial que aprofundeix en el fonamentalisme religiós i les migracions, descrivint amb mestria la vida en els fiords. En la seva novel·la destaca la idea d’un déu proveïdor, fins i tot en paratges allunyats de la mà de déu, contra la fam, l’odi de l’enemic, la mort. El bruel de la mar, la boira que es cola en els camps sorrencs, la tempesta, la mort i la pobresa, vells coneguts dels pescadors, completen l’atmosfera.