La cuina catalana es donarà a conèixer als Estats Units a partir d’aquest Sant Jordi a través d’Alba Sunyer Ollé, resident a Detroit, que ha fet un llibre, Àpats (en anglès The catalan table), on presenta un centenar de receptes que volen recollir el corpus imprescindible de la gastronomia del nostre país. Arròs, escudella, sopes, pollastre i el pa amb tomàquet.

Però el llibre és molt més que un receptari. Per una part, vol explicar com fer els plats, però per altra els comenta des de la història i des del seu entorn. És un recull per cuinar i per aprendre la relació de la cuina amb la seva terra, fent èmfasi d’aspectes com les temporades dels productes principals de la menja o jugant amb rodolins i frases fetes pròpies.

Alba Sunyer va estudiar i treballar com a fisioterapeuta però un accident la va privar de continuar en aquesta feina. Aleshores es va reinventar en allò que li era una passió, la cuina. Des del 2008 viu als Estats Units: primer a Greenville (Carolina del Sud), on va fundar The Mediterranean Corner i més endavant a Detroit, on va arrossegar la seva empresa i els càterings de cuina catalana.

El llibre va néixer fa uns quants anys com una necessitat de donar a conèixer la cuina del seu país. «Als Estats Units hi ha molt poca cosa escrita de qui som, què mengem i com ens ho mengem», assegura.

Al seu coneixement dels fogons hi ha sumat el de la sommelier Clara Antúnez, que treballa a l’Empordà i que hi fa una proposta de maridatge dels plats amb vins, també catalans. I s’acompanya tot plegat d’una trentena d’opinions de cuiners catalans sobre plats diversos, entre els quals hi ha Carme Ruscalleda, Sergi de Meià, Quim Casellas, Fermí Puig, Albert Adrià, Ferran Adrià i Paco Solé Parellada.