Diari de Girona

Diari de Girona

La Principal de Cassà, 125 anys de música

uLa cobla celebra l’aniversari de la seva fundació l’any 1897

La Principal de Cassà, el 1920. | VALENTÍ FARGNOLI

La cobla Principal de Cassà compleix 125 de vida i ho celebrarà amb bombo i plateret, i un ampli ventall d’activitats.

Durant anys, hi ha hagut un ball de dates en parlar dels orígens d’una cobla nascuda a Cassà de la Selva que, històricament ha estat i és bressol de músics. Finalment, però, l’historiador Jordi Gallegos ha pogut situar la fundació de La Principal de Cassà el 1897.

Altres veus, entre ells l’historiador cassanenc Carles Malagrida, situaven els orígens de la cobla el 1910, i també ho fan referències escrites al Diario de Gerona de Avisos y Noticias.

No obstant la primera referència a una actuació de La Principal localitzada per Gallegos, és força anterior a aquesta de 1910.

Es tracta d’una notícia apareguda a l’edició de La Vanguardia del 7 d’agost de 1897 que informava que per la festa major de la Bisbal d’Empordà, a mitjan agost, entre altres cobles, hi actuaria «l’orquestra principal de Cassá de la Selva». Després, Gallegos ha trobat altres cites sempre anteriors a 1910: Sarrià de Ter (juliol, 1899), Portbou (juliol, 1903), Pedret (octubre, 1907), Lloret de Mar (abril, 1907), Llambilles (juliol, 1907), Anglès (agost, 1907).

Així doncs, La Principal de Cassà va actuar per primera vegada l’agost de 1897, és a dir, molt abans del que fins fa poc constava i, per tant, aquest 2022 se’n compleixen 125 anys, una bona efemèride a recordar.

Conflictes

Fins arribar a aquest any, La Principal de Cassà també ha hagut de superar entrebancs. El 1987 el conflicte va raure en la propietat del nom de la cobla, ja que un parell d’any abans, va morir el titular de la mateixa que, tenia registrat a Madrid, al Registro de Patentes i Marcas, el nom de la formació. Un cas semblant va succeir amb la cobla La Principal d’Olot anys enrera.

Els seus hereus demanaven una xifra forassenyada, i als components de la formació no els va quedar més remei que actuar un temps amb un nou nom, fins a poder solucionar el conflicte. Aleshores, a partir de 1988, es van identificar com a Cobla Selvamar.

El 2010, l’Ajuntament de Cassà va recuperar el nom de La Principal de Cassà, ja que els hereus dels propietaris del nom hi van renunciar. Així, 22 anys més tard, s'evità que el nom d'una cobla històrica a Cassà es perdés i, amb motiu del centenari, la formació va tornar a tenir el nom original. Va ser el 28 de març amb una audició dedicada a homenatjar al doctor Josep Ruscalleda, soci dels Amics de la Sardana, que també complia 100 anys.

Aquest dissabte 24 de setembre, demà, es portaran a terme diferents actes: a les 5 de la tarda, un concert de presentació d’un àlbum commemoratiu del aniversari, que inclou catorze sardanes, amb el títol genèric de 125 anys de música, títol que correspon a la sardana commemorativa, un regal del músic gironí Josep Cassú i Serra, composició que serà estrenada en el decurs del concert.

A les 6 de la tarda, al pati de Can Trinxeria hi haurà una ballada a més d’ homenatge i retrobament dedicat la totalitat de músics vius que al llarg dels anys han format part de La Principal de Cassà.

Cobles centenàries

Amb seu a les comarques gironines hi ha un bon estol de cobles històriques centenàries: Els Montgrins, de 1884, La Principal de la Bisbal, de 1888, Principal de Cassà, de 1897, la Principal d’Olot i Principal de l’Escala, ambdues 1898 i la Selvatana, de 1913.

Compartir l'article

stats