El tema dels viatges en el temps dona per a molt, i de fet el cinema espanyol ha donat un dels grans títols moderns d’aquest subgènere, Los Cronocrímenes. També dona a per fer comèdies, que tradicionalment aprofiten aquesta premissa fantàstica per oferir una mirada nostàlgica del passat o, en el millor dels casos, reflexionar sobre aquelles coses de nosaltres mateixos que mai no acaben de canviar.

És el cas de ¡Salta!, un pel·lícula que exemplifica a la perfecció de què parlem quan ens referim a una pel·lícula «simpàtica». No innova especialment, i és evident que té uns quants referents a l’hora de plantejar el seu conflicte dramàtic, però a la vegada no pots evitar dibuixar un somriure amb les seves referències cinèfiles, la seva honestedat i, sobretot, el seu entusiasme abordant el tema. La guionista i directora Olga Osorio hi fa un versió estesa d’un curtmetratge propi, Einstein-Rosen, i en essència li serveix per aprofundir en dos dels grans conceptes d’aquest subgènere: la família i les segones oportunitats. Tenint en compte que l’estiu sol estar plegat de comedietes tirant a insulses, que arribi un projecte fet amb tan amor pel fantàstic ja és un petit miracle.

Els protagonistes de ¡Salta! són dos germans, Teo i Oscar. A l’estiu del 1989, la seva actitud envers les vacances és un resum dels seus contrastos. Teo és un nen entremaliat i esportista que aprofita l’avinentesa per revolucionar-ho tot. Oscar, en canvi, és un nen estudiós i tímid que prefereix viure entre llibres i allunyat de les relacions socials. En el fons, els seus caràcters són mecanismes de defensa, ja que estan gestionant com poden la misteriosa desaparició de la seva mare, una científica obsessionada amb els forats negres. Justament és un forat negre el que provoca que Teo viatgi al nostre present. I quan busca casa seva, a qui troba és a la versió adulta del seu germà Oscar, que no es pot creure el que està veient. Oscar es disposa a ajudar Teo a tornar al seu temps, però la presència del nen acabarà sent cabdal per prendre algunes decisions molt importants sobre la seva vida sentimental. I és que Oscar, a aquestes alçades, encara ha de confessar com se sent al gran amor de la seva vida.

Plantejada com un Back to the future a la inversa i amb dos germans de protagonistes, ¡Salta! té entre els seus principals al·licients la consciència de causa de la directora, uns diàlegs àgils i divertits, i un bon repartiment encapçalat per Tamar Novas (vist a sèries com El Ministerio del Tiempo, Fariña, La zona, Veneno o El desorden que dejas), Marta Nieto, Mário Santos, Rubén Fulgencio, Irene Jiménez, Saúl Esgueva, Mabel Rivera i Manuel Manquiña.