Salvador Dalí és l’Empordà i l’Empordà és Dalí. El que sempre s’ha batejat com a univers surrealista està plenament lligat amb les terres empordaneses. Des del Patronat Costa Brava-Pirineu Girona s’ofereix una proposta de ruta per conèixer de primera mà tres elements indispensables tant en la vida com l’obra del geni empordanès. La ruta inclou les visites al Teatre-Museu Dalí de Figueres, la Casa-Museu Castell Gala Dalí de Púbol i la Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat. Són tres punts indispensables per conèixer una mica més la figura del pintor i veure una part de la seva obra.

Els famosos jardins de Portlligat, en una foto d’arxiu. | DDG

Es tracta d’una ruta que mereix fer-la amb calma. No cal que ens marquem ni una hora ni un dia. Tot de manera pausada. L’element més universal i internacional que cada any crida l’atenció de milers de visitants provinents de tot el món és sens dubte el Museu de Figueres. Més enllà de la seva magnífica cúpula i del fet que el pintor està enterrat en aquest edifici, el Museu reuneix una gran col·lecció pictòrica de les diferents fases artístiques de Salvador Dalí. Va ser el gran desig del pintor que va costar molts esforços, però al final va ser una realitat. I ara, sense aquest edifici no s’entendria tot l’univers dalinià. Durant un temps també va ser la seva residència, concretament al costat a la Torre Galatea.

Visitants dins del castell de Púbol. | ANIOL RESCLOSA

Un altre element que conformen el triangle dalinià és la casa de Portlligat com Dalí i la seva dona Gala van passar-hi llarguíssimes temporades vivint al costat dels pescadors locals. Ara, la casa s’ha convertit també en un museu i des de fa ja fa un temps es poden visitar totes les dependències i habitacions. I, finalment, la visita a aquest triangle es pot dedicar un altre dia per conèixer el castell medieval de La Pera. Concretament, a Púbol hi ha el castell on està enterrada Gala. Durant un temps també va ser la residència del pintor, però arran d’alguns incidents -un incendi que quasi li costa la vida- es va decidir que el pintor no hi visqués més. Ara, el recinte es pot visitar i admirar alguns elements arquitectònics destacats i escultures surrealistes com els famosos elefants. Tot plegat, una bona proposta per fer una ruta d’un parell de dies i aproximar-nos més encara a l’obra daliniana.