Un veí de Roses, José Antonio Blázquez, va registrar fa uns mesos el disseny industrial de l'estelada. Blázquez va tenir la idea i durant nou mesos hi va treballar amb l'objectiu, segons diu, d'explotar-ho comercialment. Per això, diu, a partir d'ara, tothom que el vulgui utilitzar per a qualsevol línia de productes haurà de passar "per caixa" tot i que nega que s'oposi a l'ús públic de la bandera i que sigui antiindependentista. De moment, ?diferents empreses i dos bufets d'advocats s'hi han posat en contacte per comprar-li el registre. Ara està estudiant si ven el registre o només una part per tal de gestionar-ho.

El cas el va destapar el diari La Razón assegurant que la patent de l'estelada independentista la tenia, precisament, un "antiindependentista" i que, fins i tot, un bufet que actualment representa diversos fills de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, li va fer una important oferta econòmica amb "sis zeros" per aconseguir el registre. Blázquez, però, ha negat aquestes afirmacions tot i admetre que un bufet s'hi va posar en contacte. Ahir, era una de les persones més buscades a la comarca i, fins i tot, diu haver rebut algunes amenaces arran de la publicació. Per això, es va negar a mostrar el seu rostre per "por de represàlies" i va citar els periodistes a uns quilòmetres de casa seva. Assegura que viu a Roses, té una casa a Vilajuïga i és originari de Castelló de la Plana. Blázquez diu que és espanyol però que se sent "català" perquè viu aquí i que el motiu per emprendre aquesta iniciativa va ser "aprofitar un buit legal" que va detectar però que en cap cas s'ha mogut per temes polítics. "A mi això no m'importa", va afegir. "Va ser un treball de nou mesos en comprovar que el disseny de l'estelada no estava registrat a l'oficina de patents", diu. Arran d'això, va iniciar el procés que va culminar amb l'oficialització el passat 30 de setembre. En aquests moments i assessorat per un grup d'especialistes en el tema, busca poder-ho explotar econòmicament. Es planteja diverses línies: vendre-ho al millor postor, fer-ho només amb una part a algun grup especialitzat o assumir-ho ell mateix. De moment, ja s'hi han posat en contacte diverses empreses i dos bufets d'advocats i espera prendre una decisió en les properes setmanes. I és que adverteix que a partir d'ara el disseny "té un propietari" i que qui comercialitzi productes amb aquest haurà de pagar com es fa amb qualsevol altre. "Jo no entraré amb si un ajuntament la penja o no sinó amb l'empresa que li ven, tant la bandera com unes sabates, un llibre o un clauer", insisteix. Per això, diu que no s'oposarà que se'n continuï fent un ús públic però sí que es reserva el dret d'actuar judicialment contra les empreses que distribueixen productes amb aquest disseny.

Entre els deu dissenys que el passat 25 de juliol va registrar a l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) hi ha el mapa de Catalunya i el de l'estelada amb els Països Catalans. Durant el procés d'al·legacions, ha renunciat a dos pels recursos presentats per l'editorial de còmics Marbel i per ERC. En el primer cas, un dels dissenys de forma circular era molt semblant al que llueix el personatge del còmic, el Capità Amèrica, i en el segon, ERC va al·legar que un dels dissenys presentats era molt semblant al símbol del partit. Ahir, l'Oficina va sortir al pas de les declaracions descartant que l'estelada fos susceptible de ser registrada o patentada en tractar-se d'una bandera i un símbol de domini públic. Van admetre, però, que s'havia registrat el seu disseny, tal i com defensa Blázquez.