L'Ajuntament de Cadaqués regularà i legislarà mitjançant el nou POUM i les ordenances municipals la presència de plantes invasores al municipi. L'equip de Govern ha pres aquesta decisió després de conèixer de primera mà el treball de l'associació Biosfera, que fins ara ha extret unes set tones d'ungla de gat del Parc natural del Cap de Creus. L'alcalde, Joa Figueras, ha ressaltat que la Policia Municipal vigilarà que els veïns no plantin aquestes espècies i que, en cas de detectar-ne, demanarà que es retirin. "Primer es donarà l'oportunitat que les treguin però si durant un temps prudencial no ho han fet, el consistori actuarà i llavors passarà el cost i la multa als propietaris", diu el batlle.

Durant el passat mes de juny, l'associació d'educació ambiental Biosfera va engegar el projecte "Carpobrotus" amb l'objectiu d'eradicar aquesta espècie vegetal invasora, procedent de l'Àfrica i que afecta un 5% del Parc Natural. El "carpobrotus", més conegut amb el nom d'ungla de gat, és una planta que va arribar a la comarca i, aprofitant les bones condicions del terreny, s'ha estès ràpidament. Envaix el terreny a les plantes autòctones, els pren la llum i impossibilita el seu creixement. El programa, que s'ha allargat durant quatre mesos i finalitzarà el proper diumenge 27 d'octubre, ha aconseguit arrancar unes set tones d'ungla de gat mitjançant jornades de voluntariat on han participat més d'un centenar de persones. A més, s'han fet tallers informatius i didàctics a alumnes de secundària i batxillerat a les escoles de Roses, Cadaqués, Llançà, el Port de la Selva així com xerrades amb jardiners i representants municipals d'aquests quatre ajuntaments.

"Estem satisfets de la feina feta però encara queda molt per fer, ens agradaria continuar però és necessari trobar noves fonts de finançament per mantenir el programa", assegura la coordinadora del projecte, Roser Ferrés. Segons la responsable de la iniciativa, un dels sectors que millor ha respost davant dels seus plantejaments han estat els jardiners que, tot i no tenir una llei que reguli aquests elements, s'han mostrat predisposats a deixar de vendre aquesta mena d'espècies al·lòctones perilloses.

D'altra banda, una de les jornades més participatives va ser la xerrada oberta a tot el públic que l'associació va fer a Cadaqués. Arran de la trobada, el regidor de Medi Ambient del municipi va contactar amb els representants del projecte per conèixer en profunditat els perjudicis que generen aquesta mena de plantes invasores que ja estan instal·lades dins del terme municipal.

Per tot això, l'Ajuntament ha decidit prohibir plantar aquestes espècies en els espais públics del poble i també preveu sancionar a tots aquells veïns que no les retirin. L'alcalde vol fer realitat aquest objectiu a través de dues vies. D'una banda, el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que volen aprovar inicialment a finals d'any i on inclouran una sèrie d'articles que marquin que no es poden col·locar plantes d'aquestes característiques a Cadaqués.

A més, tenen previst incloure aquesta prohibició a les ordenances municipals. "D'aquesta manera, els policies o representants municipals podran aixecar acta, donar una oportunitat perquè els propietaris trenguin les plantes i, si després d'un temps prudencial no ho han fet, l'ajuntament actuarà i els passarà el cost i la multa per la infracció", assegura Figueras. De moment, l'alcalde no ha avançat l'import de les sancions econòmiques. "Primer cal aprovar el POUM i llavors ja en parlarem", puntualitza.

Paral·lelament, l'Ajuntament tirarà endavant una campanya divulgativa perquè els veïns i infants del poble tinguin més informació sobre les espècies invasores que s'han implantat al municipi i què poden fer per aturar la seva expansió o eradicar-les.