Tres persones han estat detingudes arran la mort d'un home en un tiroteig aquest divendres al matí al cementiri de Figueres, segons han informat els Mossos d'Esquadra. Entre els detinguts, hi ha l'autor material del crim, que ha estat arrestat per la Guàrdia Urbana. El tiroteig s'ha produït en el transcurs d'una baralla entre dues famílies d'ètnia gitana, una procedent de França i l'altra de la mateixa capital de l'Alt Empordà, que s'ha iniciat cap a les dotze del migdia a dins del cementiri i ha acabat a l'exterior del recinte on hi ha hagut un intercanvi de trets i ha mort un home, d'uns 30 anys i d'origen francès.

Els fets s'han produït poc després de les dotze del migdia quan dues famílies d'ètnia gitana- una d'origen francès i una altra veïna de Figueres- s'han començat a discutir a l'interior del cementiri de Figueres. Les dues famílies s'havien traslladat fins aquest punt de la capital de l'Alt Empordà per portar flors i recordar els seus difunts aprofitant la celebració de Tot Sants.

De cop i volta, per causes que encara es desconeixen, les dues famílies s'han començat a barallar a l'interior del cementiri. Tot seguit, la disputa s'ha traslladat fins a l'exterior d'aquestes instal·lacions on, a pocs metres d'una de les entrades del cementiri, un jove ha disparat uns quatre o cinc trets amb una arma de foc de curt abast a un altre home - membre de la família d'origen francès- causant-li la mort. En aquells mateixos moments, a l'interior del cementiri, s'estava realitzat un acte institucional en record als caiguts i represaliats durant la guerra civil que comptava amb l'assistència del conseller de Territori, Santi Vila, el cap dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, entre d'altres autoritats. Ha estat la mateixa batlle que ha explicat com han succeït els fets. "Estàvem realitzant l'acte quan, de sobte, hem vist que començava a moure's gent espantada, en aquells moments el cementiri estava ple de gent, hem sentit uns trets i hem pogut certificar que hi havia una persona morta", ha explicat Felip.

L'autor dels trets - d'uns 30 anys també- ha estat detingut pocs minuts després dels fets, en el mateix lloc, per agents del cos de la Guàrdia Urbana de Figueres. Posteriorment, dintre de les actuacions policials derivades d'aquests fets s'ha detingut a dues persones més, familiars de l'homicida que estarien vinculats amb el crim. D'una banda, han atrapat a un home per conducció temerària i una dona per un delicte de tinença il·lícita d'arma de foc. Arran d'aquests fets, els Mossos d'Esquadra han obert un dispositiu per mantenir la calma i evitar conseqüències nefastes. "No sabem si es tracta d'una revenja, circulen diverses hipòtesis però de moment s'estan fent tasques de vigilància i s'han escorcollat algunes cases de familiars i coneguts de l'agressor", ha detallat Felip.

En concret, els Mossos d'Esquadra han assegurat que s'han desplaçat fins a Figueres i, especialment al barri gitano de Sant Joan, diverses dotacions procedents de Barcelona i Girona per garantir la calma i prevenir que puguin produir-se nous crims per venjança. Segons han explicat, els agents tenen avisos que alguns familiars de la víctima podrien estar dirigint-se cap al barri de Sant Joan i, per això, s'ha realitzat un gran desplegament policial en aquest espai. "Des d'un primer moment ens hem posat en contacte amb el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i s'ha activat tot un reforç per prevenir el que pugui passar en les pròximes hores o dies", ha comentat l'alcaldessa.

El crim s'ha produït al voltant de les dotze del migdia i els serveis funeraris han realitzat l'aixecament del cadàver al voltant de les cinc de la tarda. Durant tot el migdia, els Mossos d'Esquadra, la comitiva judicial, el fiscal i altres autoritats s'han anat desplaçat fins al lloc dels fets per investigar i aconseguir aclarir el crim. Unes hores durant les quals s'han viscut moments de tensió i angoixa com per exemple quan la família s'ha abalançat sobre els Mossos d'Esquadra intentant accedir fins al lloc on es trobava el cadàver del jove.

Fins al lloc dels fets s'han apropat diverses persones i veïns de la capital que, encuriosits pels crits de dolor de la família, s'han interessat pels fets. L'alcaldessa de Figueres ha explicat que el jove mort a trets rondaria els 30 anys d'edat però encara no ha trascendit l'edat exacte ni tampoc els motius de la baralla. Durant la tarda, els agents també han portat l'autor dels trets al lloc del crim per fer la reconstrucció dels fets tot i que ha estat impossible veure'l perquè els Mossos tenien tota la zona plena de vehicles.