30 de novembre de 2013
30.11.2013

El TSJC rebutja la querella de la CUP contra Santi Vila

Considera que els fets sobre l'escola d'Hostaleria en què es fonamenta no constitueixen un delicte

30.11.2013 | 00:00
El regidor de la CUP Joan Font i l'advocat Benet Salellas.

La sala penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit no admetre a tràmit la querella formulada per la CUP de Figueres contra l'exalcalde i ara conseller de Territori, Santi Vila (CiU), per uns presumptes delictes de prevaricació i malversació de cabals públic en el procés de construcció de l'Escola d'Hostaleria. L'alt tribunal considera, segons ha pogut saber aquest diari, que no hi ha incidis de delicte. La CUP, que encara no ha rebut la notificació d'aquesta resolució, diu que en cas que es confirmi "significarà una negativa del sistema judicial a lluitar contra la corrupció i a partir d'aquí valorarem quins recursos podem fer".

La querella es va anunciar a mitjans del passat mes de juny i es va presentar en aquest tribunal per la condició d'aforat del conseller. La demanda, però, s'argumentava per un assumpte gestionat quan Vila encara era alcalde de Figueres. El grup de l'oposició reclamava que la Justícia aclarís el conveni amb la Fundació Privada Miquel, del grup Miquel Alimentació, que va suposar que Figueres acabés aportant 800.000 dels 1,3 milions d'euros que van invertir diverses administracions per una obra que, després de diversos canvis, va acabar suposant una inversió de 1.978.000 euros.

La formació també denunciava que s'hagués fet una concessió d'uns terrenys públics a 50 anys sense previ concurs públic i que tot s'hagués executat amb informes negatius de tres alts funcionaris municipals. El cas es remunta a ?l'any 2006, en què es va signar el primer conveni a tres bandes entre l'Ajuntament -llavors amb el PSC al capdavant-, el departament d'Educació i la Fundació Privada Miquel. Segons aquest primer acord, l'Ajuntament donava els terrenys però la construcció anava a càrrec de l'entitat, entre d'altres aspectes. Quan Vila va accedir a l'alcaldia es va fer un nou conveni on es canviaven les condicions i a ulls dels funcionaris suposaven un "greu perjudici per a la Hisenda Pública".

Aquest cas, de fet, ja fa temps que està en mans de l'Oficina Antifrau de Catalunya juntament amb el del polèmic local del carrer Sant Pau després que el PP hagués estat denunciant també múltiples "irregularitats".

Segons ha pogut saber Diari de Girona, fa algunes setmanes es va demanar l'expedient del procés a l'Ajuntament però, finalment, el Tribunal ha decidit no admetre la querella en considerar que no hi havia indicis de delicte ni contra Vila ni contra altres que poguessin veure-s'hi involucrats. I és que, de fet, la demanda anava dirigida a tots els que haguessin participat en el procés i coneguessin les irregularitats denunciades pels alts funcionaris. Des del departament de Territori han declinat fer declaracions al respecte i des de la CUP afirmen que, un cop se'ls notifiqui aquesta resolució, estudiaran les mesures que puguin adoptar. A més, diuen, "si es confirma aquesta situació, suposarà la demostració que el sistema es nega a combatre la corrupció".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook