L'entitat sense ànim de lucre "Bicicletes sense Fronteres", en col·laboració amb l'Ajuntament de Figueres i la Fundació Vicente Ferrer, ha organitzat per al proper 22 de juny la primera edició de l'anomenada "Biciatló sense fronteres". L'activitat servirà per recollir fons i apadrinar fins 2.000 bicicletes que s'entregaran a col·lectius en risc d'exclusió social. L'acte, que s'iniciarà a la ciutat i recorrerà diversos punts de la comarca, comptarà amb tres recorreguts d'entre deu i seixanta quilòmetres. La ONG que ho ha impulsat es va crear fa un any i ja ha entregat un miler de bicicletes a diferents indrets del món.

"Recollim bicicletes en desús i les renovem perquè puguin tenir una nova vida, facilitant que les persones que ho necessitin pu?guin anar a treballar o a l'escola", assegura el fundador i president de l'entitat, Romà Boule. A nivell nacional, se n'han donat a persones desafavorides i, precisament ahir, en van lliurar nou a l'entitat Ksameu i als Serveis Socials de Figueres. En l'àmbit internacional, en lliuren a Mali, Índia, Burkina Faso o Gàmbia per ajudar els nens i nenes a poder anar a treballar o estudiar. A més, el centre especial de treball on es reparen i pinten de groc les característiques bicicletes dóna feina també a persones amb risc d'exclusió social.

Ara l'entitat ha volgut fer un pas més organitzant aquesta mena de "marató" en bicicleta que servirà per recollir diners per restaurar-ne. La cursa comptarà amb tres recorreguts a través de diferents paisatges i llocs emblemàtics de la comarca. Un serà per a famílies i tindrà al voltant de deu quilòmetres i dos més per a esportistes (de 60 i 30 quilòmetres), que inclourà a més la 3a prova del circuit Scott Marathon MTB by Best on participaran ciclistes d'altres països. L'alcadessa, Marta Felip, va destacar la importància que té per a Figueres participar en aquests tipus d'actes solidaris.

La iniciativa va néixer fa un any de la mà de Boule, resident a Masarac, i ja ha repartit un miler de bicicletes a diferents països. Per a aquest any, s'han proposat reparti-se 5.000 més, entre les quals hi ha les 2.000 que preveuen restaurar arran de la primera edició d'aquesta cursa.

Els promotors ofereixen diverses possibilitats per apadrinar-les a través del web www.bicicletassinfronteras.org. Apadrinar-ne mitja (24 euros); una de sencera (48); fer-ho en equips de 2 a 4 persones o bé fer directament la donació d'un d'aquests aparells en desús per restaurar-lo. Cada "apadrinador" rep una etiqueta per enviar un missatge al seu receptor, que penjarà a la seva bicicleta.