El Consell Comarcal s'ha adherit al protocol judicial que coordina les actuacions per desnonaments o execucions hipotecàries, que ha promogut l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) juntament amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i d'altres institucions.

El document té com a objectiu gestionar de forma conjunta l'actuació judicial amb les institucions per tal de fer totes les actuacions que puguin ajudar i millorar la situació de les persones que estiguin pendents d'un procés d'aquest tipus en què hi ha vulnerabilitat social. El protocol, expliquen, identifica les circumstàncies, en tots aquests procediments judicials que determinen directament la pèrdua de l'habitatge habitual, en què es considera que es produeix una situació de risc social.En aquest sentit, des dels serveis socials del Consell elaboraran un informe d'avaluació sobre la situació en què es trobi la família afectada per un procés d'aquest tipus, indicant les mesures adoptades o proposades per evitar-ho, en un termini concret d'execució. A partir d'això, el jutjat adoptarà les decisions que consideri davant del procediment.

A banda de l'ens comarcal, l'Ajuntament de Figueres també està adherit a aquest document. De fet, el consistori va crear una taula per abordar aquesta problemàtica que cada vegada afecta més famílies.

Des de l'equip de Govern defensen les actuacions fetes en els darrers temps per aconseguir pisos per a borsa de lloguer social o les intermediacions fetes per evitar desnonaments. La PAPH però també, d'altres formacions polítiques de l'Ajuntament (CUP i ICV) van decidir abandonar-la fa algunes setmanes perquè la consideren inoperant.