Versions oposades i denúncies creuades. Després que uns agents dels Mossos fora de servei denunciessin una agressió per part de quatre homes la nit la Cap d'Any a Garriguella, ara s'ha sabut que un dels detinguts -el conductor del vehicle que hauria originat la disputa- també els va denunciar per lesions. Els jutjats de Figueres havien d'acollir ahir un judici ràpid després que dissabte es prengués declaració a les parts i als testimonis però, finalment, el jutge ha decidit obrir diligències prèvies i iniciar el procés d'instrucció per tal que s'acabi celebrant un judici ordinari. La defensa va demanar més temps per aportar més proves testificals i el magistrat ho va acceptar. Pel cas es van detenir tres persones, Juan Z., Raúl Salas i Ramón J., per un delicte de lesions i atemptat a agents de l'autoritat. Una cinquantena de Mossos es van concentrar ahir de nou a les portes de l'administració per donar "suport" als seus companys.

El cas es va destapar dissabte quan un grup del voltant d'un centenar d'agents es va agrupar a les portes de jutjat en un acte de "suport" i de voluntat de donar un "toc d'atenció" al col·lectiu gitano. "Protestaven" després que, segons la seva versió, la nit de Cap d'Any i poc després de les campanades, dos agents dels Mossos i una de la Policia Local de Figueres -que també hauria resultat ferida a la disputa- denunciéssin una gressió per part d'un grup de quatre homes que els haurien apallissat. Tot hauria començat amb una conducta "imprudent" del vehicle conduït per Salas que, diuen, els hauria increpat i amenaçat després que li recriminessin una conducció temerària pels carrers del municipi. La versió policial és que només el van "calmar", que es van identificar -tot i que el conductor ho nega- i el van deixar marxar. Malgrat això, afegeixen, l'home hauria tornat amb tres persones més que, sense intercanviar cap paraula, els haurien agredit amb barres de ferro i puntades de peu. Els agents van anar al metge i compten amb informes mèdics per acreditar les lesions.

Pel cas es va detenir i imputar aquest tres homes residents a Garriguella, dos de les quals són d'ètnia gitana. Un dels detinguts, Ramón J., però, nega que hi participés i assegura que pot aportar proves que demostren que primer era a l'hospital visitant un familiar i després en una festa del municipi on, fins i tot, "hi havia l'alcalde". "Si cal ja he dit que em rastregin el GPS del mòbil i veuran que per allà ni hi vaig passar. Sento molta impotència!", assegura.

El conductor, "l'apallissat"

Aquesta, però, és una versió molt diferent de la que defensa l'altra part. Segons la dona del conductor del vehicle imputat per un delicte de lesions i atemptat a l'autoritat, un home "se li va posar davant, el va fer aturar dient que anava ràpid i el van fer baixar del cotxe.

"Mentre ell dos l'aguantaven, un tercer home l'apallissava", insisteix. Després d'això, hauria marxat a casa a peu "com va poder" i "després d'explicar el que havia passat, va tornar-hi amb el seu cunyat i allà es van barallar com passa en moltes baralles però és mentida que portessin pals. Eren ells que eren tres i no el meu marit" "Han dit moltes mentides i al meu marit li van clavar una pallissa que el van rebentar", afegeix. D'això, en deixarien constància dos informes mèdics. "Vam anar al metge el dia 1 i el dia 2 perquè tenia marejos, vòmits i una contractura a les costelles", assegura Jiménez.

Un acte "desproporcionat"

L'advocada d'un dels mossos, Sílvia Soliguer, va explicar ahir que el procediment haurà de seguir ara el seu curs i que durant les diligències s'acumularan totes les denúncies que hi hagi pel cas. Malgrat això, va defensar la versió dels agents que mantenen, va dir, que després de recriminar a un dels imputats una conducta imprudent aquest hi va tornar amb més gent per iniciar "una agressió del tot desproporcionada i sense cap fonament". "Anaven amb pals i amb ànim d'agredir", va afegir.