El Festival Internacional del Circ de Figueres, que es farà del 20 al 24 de febrer, ha presentat aquest dimecres els darrers dos espectacles que faltaven per completar el programa de la tercera edició. Es tracta de la contorsionista nord-americana, Jordan Mc Knight, de només setze anys i considerada una de les quatre millors del món en la seva especialitat, i del plat fort d'aquest edició: la Troupe del Circ Nacional de Pyongyang, una de les companyies més prestigioses del món que presentarà un espectacle inèdit a Europa. Segons Genís Matabosch, director del festival, aquestes actuacions suposen "un reconeixement internacional" a la projecció d'un certamen que "ja està entre els millors del món".

La ciutat de Figueres i els responsables del certamen ja ho tenen tot a punt perquè es doni el tret de sortida el pròxim 20 de febrer a la tercera edició del festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres. Aquest dimecres, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i el director artístic del festival, Genís Matabosch, han presentat les dues funcions que faltaven per tancar el cartell i les 20 activitats paral·leles i gratuïtes que es faran a la ciutat.

Marta Felip ha avançat que a menys d'un més d'aixecar el teló ja s'han venut 15.000 de les prop de 26.000 entrades disponibles, un fet, ha afegit, que demostra la projecció d'un festival que en la seva tercera edició se situarà "entre els millors del món" i que suposarà un revulsiu econòmic per a la ciutat. En aquest sentit, Genís Matabosch ha explicat que, tot i que el gruix d'artistes començaran a arribar a Figueres entre el 15 i el 18 de febrer, els hotels de la ciutat estan registrant "nivells d'ocupació altíssims" donada l'expectació que genera el festival.

Es completa el cartell amb dos espectacles de nivell internacional

Genís Matabosch ha explicat que si no es produeixen lesions físiques d'última hora -que ja van obligar a suspendre dos espectacles en l'edició de l'any passat - o problemes amb els visats dels artistes convidats, el cartell del festival queda completat amb els espectacles de la contorsionista nord-americana, Jordan Mc Knight i de la Troupe Nacional de Pyongyang, de Corea del Nord.

Sobre la companyia nord-coreana, Matabosch ha assegurat que comptar amb la seva presència al festival és comparable al fet "que un restaurant rebi una estrella Michelin" perquè només dos festivals a nivell mundial, el de Monte-Carlo i un altre a la Xina, ho han aconseguit. A més, la companyia, fundada l'any 1952, presentarà a Figueres un espectacle inèdit a Europa amb una combinació única en els anals de la història del circ entre la balança russa i la barra fixa. El director del festival ha explicat que la seva actuació demostra la projecció internacional del festival i és "un reconeixement" a la tasca que s'està fent.

L'altre actuació que s'ha presentat aquest dimecres és la de la contorsionista nord-americana Jordan Mc Knight, que amb només 16 anys està considerada una de les quatre millors del món en la seva especialitat. Matabosch ha explicat que el seu número suposa una selecció dels exercicis de contorsió de major dificultat realitzat per altres artistes del gènere "esdevenint una veritable antologia de l'art del doblegament del cos humà".

Una vintena d'activitats paral·leles

Al costat de la presentació d'espectacles inèdits a Europa, el festival vindrà acompanyat d'una vintena d'activitats paral·leles com ara exposicions, conferències, presentacions de llibres o concursos d'aparadors decorats. Unes activitats, ha explicat Matabosch, que en molts casos s'han organitzat amb la col·laboració "de la gent de Figueres" que, com ha succeït amb els comerciants de la ciutat" s'han volcat amb el festival.

Una de les activitats que més visibilitat tindran a la ciutat és el concurs d'aparadors decorats amb motius del món del circ. Amb el suport de l'Associació de Comerç de Figueres, es podrà veure en diferents establiments de Figueres entre el 15 i el 27 de febre.

També tindran un espai destacat en aquests actes paral·lels la presentació de llibres dedicats al circ. Així, d'entre els cinc que es presentaran en un acte conjunt e 22 de febrer a la biblioteca del Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer, destaca 'El arte circense en Cuba', que suposa la primera obra editorial que recull la tradició circense a l'illa caribenya.

Com no podia ser d'altre manera, Dalí també tindrà la seva quota de protagonisme durant el festival amb una conferència al Teatre Museu Dalí el 13 de febrer sobre la vinculació del geni empordanès amb el món del circ. La conferència anirà a càrrec de Josep Playà, periodista i comissari de l'Any Dalí.