La Cate acollirà divendres vinent a les nou del vespre l'obra de teatre L'Abanderat, el bibliobús del front. Es tracta d'un muntatge de la companyia Rizoma Teatre, que narra el servei de préstec de llibres al front que la Generalitat va realitzar durant la Guerra Civil.

L'any 1938 el transport de llibres es feia amb bibliobús i, curiosament, aquest -conegut també com el Bibliobús de la llibertat- va servir, uns mesos més tard, per portar els intel·lctuals catalans a l'exili, fent aturada al Mas Perxés d'Agullana del 26 al 31 de gener de 1939, ara fa 75 anys.

Després de la representació, hi ha previst un col·loqui amb els actors i historiadors locals sobre el tema.

Una exposició a la Biblioteca

Paral·lelament, la Biblioteca de la ciutat ha aprofitat per muntar una exposició amb alguns dels llibres que van anar al front i que encara es conserven. Entre aquesta documentació, es podrà consultar el dietari que escrivien les bibliotecàries de l'època, llegir alguns dels seus fragments així com també correspondència.

La mostra es podrà veure de forma presencial fins al proper 15 de febrer, però també es pot visitar virtualment a través del web de l'equipament.