Aconseguir que el castell capti més visitants, sigui atractiu per a la ciutat i comenci el camí cap a la seva museïtzació. Aquests són alguns dels objectius que persegueixen dues iniciatives en les que està treballant el Consorci de la fortalesa de Figueres. Per una banda, crear una ruta amb guies a la zona dels glacis i, per l'altra, elaborar un vídeo amb imatges en 3D que s'inclouria a les visites des d'un espai anomenat "centre d'interpretació". El document gràfic, que es farà a través d'un conveni amb la Universitat de Barcelona i un acord amb la Fundació Fortaleses Catalanes, tindrà la finalitat d'explicar el procés constructiu del castell de Sant Ferran així com la seva repercussió en el creixement i desenvolupament de la ciutat.

"A l'entorn del castell, per on cada dia passen desenes de persones, tenim els glacis, una planta endèmica protegida i un paisatge que permet veure-hi gairebé tot l'Empordà", explica el director del Consorci, Damià Abella. També hi ha literatura que en parla i, per això, s'està treballant amb la directora de l'Oficina de Turisme de Figueres i diversos guies externs per tal de dur a terme unes visites amb grups d'entre vint i vint-i-cinc persones on s'expliqui tota aquesta "riquesa" i, alhora, es vinculi també amb un recorregut literari. La idea és posar-ho en marxa en proper 3 de maig, coincidint amb una jornada de portes obertes a la fortalesa, i oferir-ho a preus reduïts, tot i que encara s'ha de concretar. "Després els guies podran oferir-ho a través de l'oficina de turisme o a establiments de restauració i hotels de la ciutat", afegeix. Aquesta ruta, explica, es podria vincular amb la restauració que l'Ajuntament farà de les basses del Terrisser, a la zona on hi ha ubicada la nova presó del Puig de les Basses.

D'altra banda, també es treballa en habilitar un espai dins de la fortalesa per acollir una mena de centre d'interpretació on els visitant iniciïn el recorregut visionant un vídeo en tres dimensions que expliqui la faraònica construcció de la fortalesa així com la repercussió que aquesta va tenir en el desenvolupament urbanístic de la ciutat. Això es farà a través d'un conveni amb la UB, que s'encarregarà de fer el document gràfic, i d'un altre acord amb la Fundació, que gestiona ara les visites al castell i que es faria càrrec de dissenyar el discurs històric.

Vincular-lo a la ciutat

La voluntat és, diu Abella, mostrar la vinculació que el castell i Figueres tenen des dels seus orígens i, d'alguna manera, fer un primer pas cap a la "museïtzació" de la fortalesa, una de les seves assignatures pendents. També es volen atraure més visitants. I és que dels prop de 40.000 que van tenir l'any passat, només un 1% són residents a Figueres. En aquest sentit, el Consorci apostar per altres projectes de conscienciació com ara oferir visites a les escoles de la ciutat o l'edició d'unes guies didàctiques per acostar-los a la fortalesa.

A banda d'això, la direcció també treballa per a poder obrir nous espais que fins ara no eren visitables com ara la zona del Penal on hi havia l'antic hospital i en aconseguir restaurar més estructures.