L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha decidit fer-se càrrec d'algunes de les feines necessàries que ha de fer la Generalitat abans de publicar el POUM per tal que s'acceleri la publicació oficial del document. El PP va advertir al darrer ple que tenir-lo aprovat suposarà un benefici econòmic i mentre no es disposi del document no poden tirar endavant algunes iniciatives. L'alcalde, Xavier Sanllehí, va informar que esperen que en un mes i mig es faci la publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

Sanllehí va explicar, a preguntes del regidor del PP, Julià Genovés, que no hi ha cap retard en la publicació, sinó que no s'han acabat les feines necessàries que requereix el tràmit, que és molt lent. Conscients que el POUM regula totes les qüestions urbanístiques, desenvolupament d'alguns sectors i molts altres temes que queden en suspens fins que es publiqui, han decidit donar un cop de mà a la Generalitat. L'alcalde va explicar que encarregaran al redactor del POUM una tasca de tràmit que cal fer abans d'aprovar el document i quan estigui enllestida l'enviaran a la Generalitat. "L'encarregarem, la pagarem i l'enviarem per intentar accelerar la publicació del POUM", va dir.

Sanllehí va explicar que encara que estigui redactat i aprovat, per publicar-se oficialment calen tràmits que són lents. Per exemple, va explicar que s'ha de traduir al castellà "i això no es fa d'un dia per l'altra perquè no és pas una traducció del Google". "Imagini's la feina que hi ha", deia Sanllehí, en relació al volum que ocupa el document. El mes de maig podria està aprovat, va dir l'alcalde, si es compleixen les previsions amb les que treballa la Generalitat.

La Comissió Territorial d'Urbanisme va donar llum verda a mitjans de desembre al Pla de Castelló que des del 2011 estava en suspens, a l'espera de fer-hi una sèrie de modificacions. De fet, ja feia més de sis anys que s'hi estava treballant.

El POUM classifica 3.411,67 hectàrees com a sòl no urbanitzable (la majoria dins els Aiguamolls de l'Empordà), 631,17 es consideren de sòl urbà i 157,81 sòl urbanitzable delimitat. Per a activitat econòmica -comerços, hotels i serveis-, el POUM reserva 299.840 m2 de sostre, repartits entre el poble i Empuriabrava.

El pla preveu que ens els propers anys es puguin aixecar 2.344 nous habitatges. El document també limitava el creixement a un sector a Castelló Nou perquè és inundable i obligava a prendre mesures paisatgístiques al polígon industrial.