L'obertura de diumenges i festius dels comerços de Figueres segueix sent una de les assignatures pendents de la ciutat. La capital té la categoria de Ciutat Turística que li permet fer-ho des del juliol de 2012. Gairebé dos anys després, però, encara no s'ha aconseguit que el petit comerç hi participi activament. Però l'Ajuntament està entossudit a fer-ho possible. Per això, durant un temps va organitzar activitats els diumenges que ho propiciessin, sense massa èxit. Fa uns mesos, el Govern va anunciar que treballava amb Comerç per pactar un calendari d'un mínim de dies en què molts establiments obrissin. De moment, però, no s'ha aconseguit acordar-ho. Tot i això, al ple de dimarts s'aprovarà demanar -d'acord amb l'associació- al Departament d'Empresa que permeti a tota la ciutat obrir l'1 de maig i el 14 de desembre. El regidor de Promoció, Manel Toro, ho considera un pas més.

S'ha convertit en una mena d'obsessió municipal que no és seguida ni compartida per la gran part del comerç de la ciutat, eminentment familiar. Les fonts consultades asseguren que els números no surten ni tan sols per a la franquícies que obren però que, evidentment, no és el mateix aixecar persiana en una botiga que compta amb només dos treballadors que fer-ho en una amb molt més personal.

La iniciativa es va engegar al 2012 i tot semblava que el petit comerç ho veia bé fins que va ser una realitat. Des d'aleshores, es poden comptar gairebé amb els dits d'una mà els establiments de petites dimensions que han obert o que s'han mantingut actius en el temps. L'Ajuntament està entestat que funcioni i va decidir activar els diumenges a la ciutat promovent actes a l'aire lliure. Però això tampoc va funcionar.

El passat mes de novembre, tal i com va avançar aquest diari, l'àrea de Promoció Econòmica va anunciar que estava treballant per establir un calendari amb un mínim d'una dotzena de dies l'any en què el comerç en general es comprometés a obrir. Han passat els mesos i el Pla no s'aconsegueix acabar de tancar. De fet, al gener l'associació de comerciants negava que s'hagués arribat a un acord clar i la iniciativa continua, a hores d'ara, pendent.

Toro diu que es fan reunions amb el sector cada quinze dies i que, de moment, s'han pactat dos dies perquè no només obri el centre de la ciutat adscrit a la declaració de ciutat turística sinó també els establiments d'altres punts. Això és precisament el que s'acordarà el proper dimarts al ple, on es demanarà al departament d'Empresa i Ocupació que, com a dies addicionals als establerts per llei es pugui obrir l'1 de maig -dia del Treballador i festiu a Figueres- i el 14 de desembre.

Comerç Figueres i l'Ajuntament consideren que es tracta de dies potencialment bons. Per això, Toro diu que l'Ajuntament hi participarà amb activitats. No només les habituals d'un dels dies de les fires de Santa Creu sinó també al desembre. El regidor considera que és un pas més i diu que se seguirà treballant "sempre d'acord amb l'associació" que representa la major part dels establiments comercials de la ciutat.