A Azeddine Gharbaoui el van fer patir molt abans de degollar-lo. Ell era la peça de canvi pels 90 quilos d'haixix que el seu pare hauria furtat al clan de traficants marsellesos amb el qual operava. L'ultimàtum era clar: tornar la droga o pagar-la. Si no el fill moria. I Azeddine Gharbaoui va aparèixer dins un contenidor del carrer Medes d'Empuriabrava el 26 d'abril de 2013. Abans de tallar-li el coll el van lligar amb una corda com si fos una bèstia i li van clavar mitja dotzena de ganivetades per tot el pit per treure-li informació. Per matar-lo el van apunyalar al cor i el van degollar.

El jutjat d'instrucció número 6 de Figueres va aixecar ahir el secret de sumari del cas i, pel que ha transcendit fins al moment, sembla que la víctima i el seu pare estaven involucrats en el tràfic de droga dins d'aquesta organització marsellesa que utilitzava Empuriabrava com a parada intermèdia entre el Marroc i Marsella.

Resulta que un dels carregaments en direcció a França que el pare del finat havia de fer amb cotxe es va perdre. L'organització demanava explicacions i ell va dir que al seu fill l'havia enxampat la policia i li havia requisat tot el carregament: 90 quilos d'haixix.

L'organització sabia que això era fals però Azeddine Gharbaoui ja s'havia ocultat al Marroc. Però va acabar tornant i la nit que va aparèixer al local Oriental Shisha Cabaret, dels Arcs d'Empuriabrava, va ser la seva darrera amb vida.

La neteja de la sang

L'Oriental Shisha era el local de reunió del clan, a través del qual es blanquejaven diners del tràfic de drogues. L'establiment el regentava un dels integrants de l'organització, que va acabar detingut el març a Màlaga, ciutat on va fugir poc després de produir-se el crim i en la qual va obrir un local similar.

Els responsables del clan s'havien establert a Empuriabrava, on a més de l'Oriental Shisha tenien llogats dos pisos amb un aparcament comú, que és on es va produir el crim.

El descobriment del cadàver dins el contenidor el 26 d'abril de 2013 -en principi s'havia d'haver llançat a un canal però ja s'havia fet de dia-, va provocar la fugida de l'organització. Però el clan va detectar que la policia estava a punt de localitzar els pisos i el garatge, així que el 10 de juliol va enviar un equip de neteja, que ahir va declarar davant el jutge. El fiscal Enrique Barata va demanar que es dictés presó provisional eludible amb una fiança de 3.000 euros per un delicte d'encobriment i pertinença a organització criminal per a cadascun d'aquests membres de la brigada de neteja.

Aquests peons del clan havien arribat en un viatge llampec amb l'únic objectiu netejar el garatge i carregar un camió amb els mobles per guardar-los en un magatzem de Malek, l'home que va deixar la seva emprempta a la bossa d'escombraries on es va ficar el cadàver.

L'equip de neteja va cobrir la sang del garatge amb lleixiu i líquids corrosius per evitar que es pogués trobar ADN però es va oblidar de netejar les parets, on hi havia esquitxades de les quals la policia va poder obtenir mostres que indicaven que era fluid de la víctima.

Hi ha 16 persones imputades per aquest crim, algunes d'elles detingudes en l'operatiu policial del passat març que es va fer a Empuriabrava, Màlaga i França. N'hi ha que han declarat que el clan ha matat més persones a França i les ha cremat per fer-les desaparèixer.