L'Ajuntament de Figueres va preveure al pressupost d'aquest 2014 una partida de 150.000 euros per fer possible l'adquisició de la casa Nouvilas i poder fer així una permuta entre aquest edifici -compartit amb el Consell Comarcal- i el polèmic local buit del carrer Sant Pau, que s'esta pagant des de 2010. Fa uns mesos ja es va treure part d'aquest import per destinar-lo a altres finalitats i, al ple d'ahir, es va decidir donar de baixa la totalitat de la partida per a dotar-la per a la remodelació de la plaça de l'institut Ramon Muntaner, que enguany celebra el seu 175è aniversari. El regidor d'Hisenda, Manel Toro, diu que s'ha optat per prioritzar aquesta actuació perquè encara no s'ha tancat l'import de l'operació d'intercanvi amb l'ens comarcal i es vol tenir a punt la millora coincidint amb l'efemèride del centre educatiu.

L'estranya operació d'intercanvi anunciada l'any passat passa perquè Figueres es quedi amb la totalitat de la Casa Nouvila, que es va comprar per 3,8 milions dels quals el Consell n'havia pagat 1,2. A canvi, Figueres li cediria el local del Sant Pau, que encara no és de la seva propietat però pel que fa gairebé quatre anys que es paga amb opció a compra. Hi va haver les primeres trobades però calia concretar si amb l'intercanvi Figueres encara hi hauria d'afegir diners. Això és el que han de valorar els tècnics de l'Ajuntament i després el Consell hauria de fer la seva. A banda d'això, l'ens comarcal assumiria la seva reforma perla que ja va tramitar una subvenció del PUOSC d'uns 700.000 euros. De moment, però, tot això estaria parat. Segons el president de la institució, Xavier Sanllehí, no hi ha hagut més trobades i diu que no faran res més fins que tinguin noves notícies des de l'Ajuntament. La voluntat i objectiu d'aquest espai d'uns mil metres quadrats era que el Consell hi posés els seus serveis socials i que, fins i tot, Figueres els seus pagant un lloguer. De moment, Figeures ja ha pagat més de 200.000 euros per aquest local buit.

Els grups de l'oposició van criticar l'actuació. ICV va demanar saber com està el procés de permuta i la CUP va qualificar la intervenció a la plaça d'actuació electoralista. Des d'ERC també van criticar que a només tres mesos d'aprovar el pressupost ja es fessin canvis de partides, mentre que el PP va insistir que "se segueixen llançant els diners en un local que està buit".

L'alcaldessa, Marta Felip, per part seva, va dir que se segueix treballant en l'adquisició de la casa Nouvila i intentant trobar l'encaix jurídic i econòmic per fer ?l'intercanvi amb el consell. Amb tot, va dir que ara el més idoni era invertir en la històrica plaça.

D'altra banda, el ple també va aprovar la reivincada modificació del conveni del Molí de l'Anguila per unanimitat i la bonificació del 95 per cent de l'IBI a set immobles que s'han cedit a la Borsa de Lloguer Social. També va atorgar aquesta exempció a les entitats Societat Coral Erato, el Casino i el Patronat de la Catequística perquè les considera associacions d'espacial interés per a la ciutat.