El director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, fa una crida perquè es deixi d'opinar i debatre sobre la prostitució i la venda ambulant i es posini les eines per donar un cop definitiu contra ambdues activitats amb "eines jurídiques potents". Va fer aquestes declaracions a la Diada de la policia a la Jonquera on s'ha fet una intensa tasca per frenar les dues activitats. La NII és un "handicap" va dir Ballesta en ser competència estatal. Per això creu que l'ordenança aprovada pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà que permet sancionar a totes les vies, és "una eina més" que serà útil.

Sobre les dues activitats, hi ha hagut molt de debat, però si només opinem i no arribem a conclusions, l'últim que es troba el problema és el policia", va dir Ballesta. Per això va manifestar que "convido a tots plegants a anar concretant" i "a partir d'un cúmul d'eines jurídiques potents". Per Ballesta, "necessitem acabar de donar un pas".

El delegat d'Interior, durant els seus parlaments a la diada, va constatar que durant el 2013 s'han "donats cops importants contra la venda ambulant il.legal al Pertús i hem treballat també el problema de la prostitució". A la Jonquera "s'ha treballat molt i molt" va dir, però va recordar els bons resultats de l'operatiu voral dels Mossos. De fet, ahir, un dels 21 reconeixements va ser pel cap de l'oficina tècnica de l'Àrea Regional de Trànsit a Girona,el sergent Albert Estrach, per l'operatiu voral que ha aconseguit que es redueixi l'activitat un 50% a les carreteres. Es tracta de les vies on pot actuar la Generalitat perquè com va dir Ballesta, la NII continua siguent un "handicap". A la Jonquera, la primera població gironina amb ordenança de prostitució s'hi actua sancionant clients i prostitutes. La mesura s'espera que s'estengui als 68 pobles de la comarca on es preveu que aprovin una ordenança tipus elaborada des del Consell Comarcal de l'Alt Empordà. Ballesta la valora positivament com un "pas endavant, un element més" que permet actuar en àmbits on la normativa no ho permet.

La Jonquera ha treballat intensament per eradicar l'activitat, així com resoldre altres problemàtiques. L'alcaldessa, Sònia Martínez, va agrair la tasca dels agents, "la predisposició per dur a terme tots els projectes" i "malgrat no tenir la normativa que voldriem, us encoratjo a continuar lluitant". La cap de la Policia a la Jonquera, Lluïsa Santos, a qui es va donar una medalla d'argent pels 25 anys al cos -12 com a cap-, va constatar que ha estat un any "llarg i difícil" per la manca de recursos i personal.

Durant l'acte es va destacar que la Jonquera és un municipi segur destacant la reduccio´de robatoris a camions -de 800 a 126 en quatre anys-, i els cops contra la prostitució i la venda ambulant.

A la diada es van lliurar sis reconeixements col.lectius i 15 individuals, 3 de forma anònima a persones que han col.laborat discretament amb la Policia Local. Entre ells es va entregar la medalla d'argent a la cap de la Policia Local de la Jonquera, Lluïsa Santos, pels seus 25 anys a la policia, 12 dels quals com a cap. L'exalcalde, Jordi Cabezas, també va rebre un reconeixement per haver instaurat la policia local vint-i-quatre hores. A la Diada de la Policia Local de la Jonquera hi van ser presents, entre altres, representants dels Mossos d'Esquadra, de la Guàrdia Civil, gendarmes francesos, Bombers, Policia Nacional, de l'exèrcit de terra i de l'aire.