L'Ajuntament de Figueres ha aprovat inicialment la modificació del projecte per fer el carrer Joan Arderius i la reparcel·lació de tres terrenys amb l'objectiu d'aconseguir que els propietaris paguin la seva urbanització. El vial, que ha de servir per millorar la comunicació de l'entorn de l'estació del tren amb el Rally Sud, està projectada des de fa vuit anys i, fins ara, s'ha intentar negociar el sistema de cooperació per aconseguir que els seus amos es fessin càrrec de les despeses. Per això, Figueres es va fer seu el projecte iniciat aleshores i va intentar revocar la llicència que un dels promotors tenia per una edificació que es va començar i no es va acabar. El propietari, però, ho va recórrer i ara el Govern municipal ha decidit obrir una nova via que li permeti desencallar-ho. En total, l'actuació està valorada en 800.592,95 euros.

Es tracta només d'uns 600 metres que s'han de repartir entre tres propietaris. La idea inicial, quan es va projectar l'any 2006, era que aprofitant les promocions immobiliàries -d'iniciativa privada- que hi havia previstes s'obrís aquest carrer millorant la connexió de la zona i, alhora, s'arregléssin aquests terrenys que fa temps que es troben en males condicions. La crisi econòmica va aturar-les. De fet, només se'n va començar una -que tenia llicència- però no es va continuar. L'any passat, l'Ajuntament va decidit fer-se seu el projecte que ja hi havia redactat per aconseguir desenvolupar-lo a través de la cooperació. És a dir, que Figueres ho impulsés per després respartir els costos entre els propietaris, dos dels quals són entitats bancàries.

El primer pas per a fer-ho possible passava per revocar la llicència que tenia un dels propietaris. Es tractava d'uns terrenys imprescindibles per a poder fer la connexió. Sense ell, asseguren des de l'Ajuntament, la intervenció no tindria sentit. L'amo, però, va al·legar-hi i li van acabar donant la raó. Per això, l'Ajuntament ha decidit emprendre una altra via. "No ho hem fet abans perquè intentàvem esgotar les altres però amb la reparcel·lació la llei ens empara", asseguren fonts municipals.

Aquesta actuació implica el repartiment equitatiu dels beneficis i les càrregues derivades d'una ordenació urbanística i regularitza la configuració de les finques, entre d'altres coses. "Això permet inscriure al registre de la propietat l'obligació de pagar la reurbanització -un deute contret- i permet una seguretat a tercers en cas que el propietari decidís vendre la finca amb càrregues a sobre", expliquen.

A banda d'això, també contempla que les propietats cedeixin la viabilitat de manera que l'única que s'hi havia oposat -la que va recórrer la revocació de la llicència- hagi de fer-ho. "Hi poden al·legar però esperem que això es resolgui aviat perquè la llei ens defensa en aquest sentit", afegeixen.