Un informe tècnic encarregat per l'Ajuntament de Figueres ha detectat que les polèmiques antenes instal·lades al barri del Poble Nou no s'ajusten a la llicència que se'ls va concedir l'any 1998. El regidor de Medi Ambient, Pere Giró, assegura que s'hi han detectat canvis "substancials" i que això obre el camí per poder treure-les de forma legal. De fet, una sentència del Contenciós ordenava treure-les perquè no se situaven al lloc que pertocava però Figueres ho va recórrer, segons va dir, en un intent per guanyar temps i negociar amb la companyia titular de les instal·lacions, Telefónica.

El principal escull és que les antenes s'hi van col·locar amb autorització municipal i fer-les treure podia implicar indemnitzacions. Ara, l'Ajuntament els ho ha notificat tot i que creuen que hi presentaran recurs.

Durant anys, els veïns del carrer Balmes han batallat per aconseguir que es retiressin aquestes instal·lacions però no va ser fins al mes de gener passat que el jutjat Contenciós de Girona els va donar parcialment la raó. El tribunal considerava que els aparells de telefonia mòbil no complien amb la normativa actual perquè la ciutat compta amb un pla on es marquen uns espais on es poden ubicar i el carrer Balmes no hi està inclòs. Per això, reclamava el cessament del seu ús així com el seu desmantellament. Malgrat això, descartava l'obertura d'un expedient sacionador, així com la possibilitat d'exigir indemnitzacions.

La sentència, però, permetia recórrer i l'Ajuntament de Figueres va decidir fer-ho assegurant que els serveis jurídics els ho havien recomanat per tenir temps per negociar amb l'operadora i aconseguir treure-les.

La via de "solució"

Paral·lelament, van encarregar un informe amb l'objectiu de determinar si els aparells que hi ha complien amb la llicència que se'ls va donar fa setze anys. Aquesta, de fet, era la principal carta que tenia el consistori per aconseguir-ho. I és que el fet de comptar amb autorització impedia que l'execució de la sentència no tingués conseqüències econòmiques per a les arques municipals. "Nosaltres creiem que aquest és ara el principi de la fi del conflicte", assegura Giró. De fet, ja s'han iniciat els requeriments a Telefónica.

El regidor diu que segurament esgotaran aquesta via presentant un recurs però que "s'hi ha detectat canvis substancials" que són incompatibles amb la llicència atorgada. Giró insisteix que la voluntat de l'equip de Govern és treure-les i que, encara que el procés s'estigui allargant, hi segueixen treballant. De fet, la normativa que preveia el trallat s'hauria hagut d'aplicar ja al 2010.