Figueres va inaugurar ahir amb diverses activitats el retorn d'un dels espais més emblemàtics a la ciutat. El passeig Nou, que ha estat els darrers quatre anys en obres, ja compta amb tots els serveis i està previst que dijous vinent també s'hi traslladi part del mercat setmanal de roba. Un retorn que ja ha aixecat crítiques d'una part dels paradistes, que reclamen obrir un debat sobre les ubicacions. I és que la nova distribució implicarà que una part de les parades se situïn també a la plaça del S0l, el carrer Mestre de Falla i el primer tram de la riera Galligants. Una divisió que, segons l'Associació de Marxants de les Comarques Gironines, ho converteix en "tres mercats". L'Ajuntament ho nega i assegura que la proposta s'ha negociat durant mesos.

Han calgut quatre anys de màquines, obres, dificultats pels veïns però, finalment, un dels principals enllaços entre la zona oest i el centre de la ciutat s'ha renovat completament. El passeig Nou ha recuperat part de la seva estètica inicial dotant la ciutat d'un nou espai públic. Ahir, es va celebrar amb diverses activitats entre les quals hi va haver un esmorzar ecològic, tallers pels més petits, una audició de sardanes i diverses actuacions musicals, emmarcades en el dia Internacional de la Música que també va tenir com a escenari la Rambla.

La inauguració coincideix amb el retorn també del mercat de roba dels dijous, que des de fa quatre anys es manté en una ubicació propera. El nou mercat se situarà en un format de doble fila de parades a tot el passeig, la plaça del Sol i carrer Mestre Falla. Des d'aquest últim vial també seguirà el primer tram de la Riera Galligants. En total, s'hi distribuiran 180 estands que ocuparan gairebé 1.500 metres lineals que "busquen millorar la seguretat evitant aglomeracionsi acostar les parades al centre donant resposta a les reivindicacions de comerciants i paradistes". El regidor de l'àrea, Jordi Masquef, assegura que "hem treballat perquè la distribució de les parades fós el més propera possible al centre i, a més, amb la nova distribució guanyem places d'aparcament gratuïtes a la part final de la riera, que fins ara no hi havia". Des de l'equip de Govern de CiU insisteixen que la nova ubicació també s'ha abordat amb els veïns de la zona, que disposaran de places gratuïtes a l'aparcament soterrat pels que vegin afectats els seus accessos pel mercat.

"Debat públic"

Malgrat les negociacions, una part dels marxants estan en peu de guerra. Concretament l'associació de Marxants de les Comarques Gironines, que reclama "un sol mercat, regulat, en una mateixa línia, ordenat i competitiu". Vergés considera que la gestió municipal ha estat "nefasta" i "anticomercial" que "s'ha fet sense comunicació ni transparència". Amb tot, reclama "un debat públic sobre el mercat" del que, diu, depen el futur dels marxants i del comerç de la ciutat. Masquef, però, insisteix que els canvis s'ha consensuat amb el sector i que Comerç Figueres ?també els valora molt positivament.