Té més de cent anys i el seu estat demostra com el pas del temps i les escasses actuacions realitzades han deixat unes instal·lacions amb importants deficiències. L'antiga presó de Figueres, que va tancar portes el passat 26 de juny, s'està desmuntant des de fa tres setmanes. Peça a peça, 18 interns en règim de semillibertat estan deixant només "l'os" d'un centre que va arribar a acollir més de 200 reclusos i que feia temps que havia quedat obsolet. La previsió és que els treballs acabin la setmana vinent. Mentrestant, el material que s'ha pogut aprofitar s'ha enviat al Puig de les Basses, a la de Girona -convertida en centre de règim obert-, a la de Tarragona, la de Trinitat, a Càritas o a centres educatius.

L'equipament, que data de 1907, passarà properament a mans de l'Ajuntament, que n'haurà de decidir els usos. La voluntat és reconvertir-la en l'escola Carme Guasch. La precària situació de la infraestructura sumada a la seva distribució, però, fan a primer cop d'ull molt difícil d'imaginar que algun dia pugui tenir aules en lloc de cel·les.

"Traient el material sents com una mica d'enyorança perquè hi havies passat hores, encara que jo només hi vaig estar uns quatre mesos, però com que també he estat netejant a la nova presó veus que allà es millorarà la qualitat de vida", assegura en Manuel González. Ell, que a l'agost acabarà de complir la seva condemna, participa, juntament amb 17 interns més, en la tasques per alliberar el ja antic centre penitenciari. Insisteix que per a un pres és molt important poder treballar i que el CIRE -el centre d'iniciatives per a la reinserció- els proporciona una bona oportunitat per formar-se i tenir una feina.

"Una oportunitat"

També ho creu així en Mohamed Founti. Ell, a diferència d'en Manuel, no havia complert condemna en aquesta presó. Va estar dos mesos a Girona i quatre més a Brians I. "La gent diu que a Figueres s'hi estava millor però ara que hi he estat treballant desmuntant puc dir que les altres dues presons són bastant millors", afirma. En Mohamed combina aquesta tasca amb un curs de cuina que va fer a Girona i que ara li permet fer pràctiques en restaurants els caps de setmana o "quan surten feines". El tècnic de serveis exteriors del CIRE que coordina les tasques, Ferran Arànega, diu que "la tasca del CIRE permet donar-los oportunitats amb formació i feina del que s'han especialitzat perquè puguin inserir-se en la mesura del possible dins la comunitat quan surtin", assegura.