L'hotel Cala Jóncols de Roses envelleix sota el mar des del 2009 vi del celler Espelt, ara ho ha ampliat a altres cellers i el mes de setembre retirarà 50 ampolles de cava que per primer cop s'han submergit al fons marí. La iniciativa pionera el 2009 s'ha consolidat amb la venda anual de 900 ampolles de vi i l'hotel fa una aposta per difondre aquest tipus de criança del vi. A banda d'ampliar-ho a altres cellers, també s'ofereix als restaurants de referència de la zona la possibilitat d'envellir el vi que vulguin per servir-lo als seus clients. El 28 de juliol es va portar a terme el darrer rescat, una gàbia amb 400 ampolles del celler Oliveda.

Enfonsada a 27 metres, la gàbia va ser pujada per uns submarinistes ajudats per un globus. Contenia les 400 ampolles, vins blancs i negres de diferents criances, tots del celler Oliveda. Al fons s'hi esperen retirar el mes vinent les de cava del mateix celler. La intenció de l'establiment és repetir aquestes experiències de vi i cava submarí amb altres cellers de l'Empordà.

L'hotel Cala Jóncols va decidir apostar pel consum de vi i cava submarí entre els clients perquè creuen que millora les seves qualitats, però també perquè els permet oferir productes originals i únics. Michael Gómez, de la família Gómez-Fernández, propietaris de l'hotel manifesta que "és un vi que desperta una gran curiositat als clients", no només per l'aspecte de les ampolles que se serveixen tal com surten de l'aigua, amb les restes orgàniques del mar enganxades al vidre, "sino per l'originalitat del sabor que és diferent en cada ampolla".

A banda d'ampliar el nombre de cellers de qui submergeixen vi, i provar-ho en cava, l'hotel vol estendre l'experiència de les bodegues subaquàtiques a altres restaurants de referència a qui dóna la possibilitat d'enfonsar sota l'aigua de cala Jóncols les ampolles que creguin oportunes per oferir-les als clients. També han començat a comercialitzar els vins a través de la botiga en línia que hi ha a la seva pàgina web.

L'hotel Cala Jóncols va començar a submergir ampolles de vi al fons marí de la cala a l'octubre de 2009. En aquell moment es tractava d'una experiència pionera a l'Estat que engegava amb el celler Espelt de Vilajuïga. Disposen d'una autorització especial atorgada per la Generalitat per portar a terme aquesta pràctica. Les primeres ampolles envellides sota el mar es van rescatar nou mesos més tard i des de llavors l'aposta s'ha mantingut arribant a vendre'n 3600.

Segons han explicat els impulsors de la iniciativa, les ampolles es trien buscant les que millor s'adapten per la seva estructura, tanicitat i criança, a les condicions del fons marí. A 27 metres, per les condicions estables de llum, poc oxigen, una pressió pròxima als 3 bars, i una temperatura de 16,3 graus, el vi obté unes característiques especials. Malgrat no hi ha estudis científics que certifiquin els efectes beneficiosos d'aquesta pràctica, els impulsors de la iniciativa creuen que el vi està influenciat per les condicions especials sota l'aigua. Consideren que la"temperatura fa que es conservi d'una forma més pausada, s'allarga la vida i s'aconsegueix una evolució realment diferent respecte als cellers" i la foscor "equilibra el producte".