Un fons d'inversió holandès, representat per una família d'empresaris russos amb casa a Cadaqués, ha comprat l'hotel Rocamar del municipi per enderrocar-lo i aixecar un nou establiment de luxe vinculat als tractaments de salut. La comissió de Patrimoni ha donat llum verd al projecte, que afecta un entorn protegit declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, perquè implicarà esfondrar un edifici de cinc pisos construït a finals dels anys 50 i que sobresurt del perfil del conjunt històric del poble per aixecar-ne un de nou amb dues plantes menys i més integrat a l'entorn. L'Ajuntament del municipi preveu tramitar i donar la llicència d'obres al llarg d'aquest mes o a principis d'octubre, un cop tinguin tots els informes favorables.

L'emblemàtic hotel està situat a primera línia de mar i va ser construït entre finals de la dècada dels 50 i principis dels 60. Actualment, aquest edifici de planta baixa i quatre pisos té tres estrelles, piscina exterior, pista de tennis, minigolf i accés directe a la platja. Ara, els promotors han decidit tirar-lo a terra per fer-ne un de nou "molt més integrat amb l'entorn". Segons el director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Antoni Baulida, el projecte necessitava el vistiplau de Patrimoni per la zona protegida en la qual s'ubicarà però diu que "és una proposta que hem vist molt favorablement". De fet, els promotors tenien dues opcions: o remodelaven les instal·lacions actuals o en feien de noves adaptades a la normativa, que obligava a aixecar dues plantes menys d'alçada.

L'alcalde del municipi, Joan Figueres, creu que "és un gran projecte, sobretot perquè els arquitectes no han intentat lluir-se amb un edifici innovador, sinó mantenint el caràcter de Cadaqués i integrant l'hotel a la muntanya utilitzant materials propis de la zona".

La iniciativa, dissenyada per Carles Ferrater d'OAB arquitectes, preveu aixecar el nou hotel al solar de més de 14.000 metres quadrats que actualment ocupa el Rocamar. Els inversors preveuen un establiment de "gran qualitat" vinculat a l'àmbit del benestar i la salut, amb spa i tractaments. A més, rehabilitaran un amfiteatre que hi ha dins de la propietat i que, sovint, ha estat escenari de propostes culturals a la població.

Figueras diu que quan arribi la resta de la documentació necessària els donaran llicència per poder iniciar els treballs d'enderroc. Precisament, un dels dubtes és com es desplaçarà la runa acumulada en la demolició, perquè els accessos són complicats. L'alcalde assegura que això encara no s'ha concretat, però Baulida apunta que una opció podria ser la via marítima.