Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat aquest dijous, poc abans de dos quarts d'una del migdia, l'incendi de vegetació a Roses (Alt Empordà) que va començar ahir prop de la Cala Montjoi. Segons les dades provisionals del Cos d'Agents Rurals, s'han calcinat 35 hectàrees de matollar i alzinar. Al lloc, hi continuen treballant vuit dotacions terrestres dels Bombers, que continuen remullant la zona afectada. Aquest matí, el foc ja s'havia donat per estabilitzar i encara hi continuaven treballant una quinzena de dotacions i un helicòpter Kamov, del Ministeri d'Agricultura, perquè la tramuntana que encara bufa a la zona no permet que hi treballin amb seguretat els mitjans aeris lleugers.

Un foc a cala Montjoi crema 35 hectàrees del Parc Natural del Cap de Creus a Roses

Un incendi forestal en ple Parc Natural del Cap de Creus a Roses va cremar unes 35 hectàrees protegides, sobretot de matolls i arbustos. Es va declarar en una zona propera a la ciutat de vacances de Montjoi i les flames es van escampar ràpidament gràcies a l'ajut de la tramuntana. El vent va assolir una ratxa màxima de 83,8 quilòmetres hora a Roses, cosa que va dificultar les tasques d'extinció.

De fet, no va ser fins a la tarda que els mitjans aeris van poder ajudar i durant les primeres hores del foc, que es va declarar al voltant de le set del matí, van ser els Bombers i els voluntaris de les Adf (Associació de Defensa Forestal) que per terra van atacar els diversos flancs. Ahir a la tarda, ja es va donar per encerclat el perímetre i els Bombers van augurar que durant la nit es preveia tenir el foc sota control.

Malgrat el nombre d'hectàrees afectades i ser Parc Natural, no es va haver de desallotjar ningú. Amb tot, els clients i els responsables de l'establiment de cala Jòncols sí que van patir les conseqüències. Mentre es va estar treballant més intensament en l'incendi no es van poder moure d'allà perquè estava afectada la carretera. I segons l'alcaldessa de Roses, ahir a les sis de la tarda, per als clients que que volien marxar o arribaven s'informava no hi ha cap tall de carretera, però els acompanyem amb els Mossos per entrar i sortir". El foc però va quedar lluny d'aquest punt.

Pel que fa a ferits, dos bombers que estaven a la zona de l'incendi van patir lesions a causa de l'orografia i van patir alguna caiguda. Un d'ells va ser atès in situ i l'altre, se'l va traslladar en ambulància fins al dispensari de Roses, on se'l va tractar d'una luxació a l'esquena.

Quant a les comunicacions, no es va haver de tallar la carretera que connecta el nucli urbà de Roses amb la cala Montjoi. Però sí un camí forestal que uneix Roses amb el camí de ronda que porta cap a Montjoi. Ahir a la nit, però, es va tallar la carretera que va des de la urbanització Casa Rozes fins a la cruïlla amb la carretera de cala Montjo pel dispositiu.

Pel que fa a la cronologia, l'incendi que va començar a les sis del matí a la part baixa d'una carena en una zona on encara fumenjava una crema controlada i va anar baixant el turó de la Torre del Sastre que acaba al mar. La força de la tramuntana en aquest punt quan extingien el foc en canvi, va ajudar ja que si bé les flames van anar pujant fins la carena, el vent va ajudar a reduir-ne la intensitat.

Tot i això, el foc va aconseguir baixar el turó en algunes zones per l'altra banda. A tocar de la carretera que uneix Roses amb la cala Montjoi, es van generar alguns focus secundaris, que van cremar punts separats entre sí zones arbrades entre la via i el mar. A la part on havia començat l'incendi, però, es van donar per extingides les flames al voltant de les 12 del migdia.

Amb tot, però, el foc encara continuava actiu al cap Trencat, que és on hi havia el cap. En aquesta zona, es va seguir remullant. A causa del vent, va ser impossible fer-hi volar els mitjans aeris lleugers però cap a les quatre de la tarda ja es van poder enlairar i van treballar en l'extinció fins que va marxar la llum del sol. Amb això es va poder donar per encerclat el perímetre i ahir a la nit, les 24 dotacions terrestres dels Bombers i els voluntaris de les Adf van centrar els seus eforços a la Cala Murtra, concretament als dos flancs, una zona de penya-segats i de difícil accés.

Pel que fa a les causes, la principal hipòtesi és que l'origen sigui una crema de matolls controlada que no es va apagar correctament. L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va assegurar que era una crema comunicada i que "no la van apagar bé, o sí, però si queda un caliu encès en baixar tant la humitat a la nit i amb la tramuntana que ha fet amb una guspira s'ha encès".