L'Ajuntament de Figueres porta avui al ple la creació d'una comissió consultiva i participativa per analitzar i repensar l'actual model de l'Embarraca't de cares a l'any 2016. L'òrgan servirà per establir les bases per a un procés de participació més ampli i també per elaborar informes tècnics i jurídics sobre les possibilitats de l'esdeveniment. El regidor de Joventut, Pere Giró, assegura que "no serà vinculant però sí que servirà per no haver de començar de zero sinó que tindrem unes primeres idees a abordar a partir del juny de 2015".

Amb motiu de la 25a edició d'aquest tradicional esdeveniment que se celebra a la ciutat per Fires i Festes de la Santa Creu, es va presentar un documental (El llegat de la Palmera) en el qual, entre d'altres coses, els participants van posar de manifest que possiblement el model actual estava caduc o que "com a mínim, s'havia de repensar".

Per això, el Consell Local de Joventut, que és l'ens que aglutina la majoria d'associacions juvenils de la ciutat, va demanar al regidor de l'àrea que "facilités els mecanismes perquè això sigui possible". En aquest sentit, la regidoria ha decidit iniciar un "procés de debat" amb l'horitzó de les fires de 2016 que "permeti l'elaboració consensuada d'un full de ruta per tal d'adaptar l'Embarraca't a les demandes actuals dels joves i de la ciutat", asseguren al dictamen que avui s'abordarà al ple.

Fruit de tot això, s'ha anunciat la creació d'un òrgan en forma de comissió en què participaran membres del consell de Joventut, de les federacions d'entitats veïnals, dels grups polítics i el coordinador de Joventut, Ferran Campistol. L'objectiu, insisteixen, és que serveixi per elaborar propostes que es presentaran a mitjan any que ve. "D'aquesta manera, tindrem un any per endavant per poder fer les modificacions que calguin", insisteix Giró.