L'Ajuntament de Figueres està a punt de licitar una nova intervenció a l'antic Escorxador -"Casa Empordà"- que implicarà el trasllat de l'Oficina de Turisme i l'edifici de serveis de l'equipament. L'actuació respon a un canvi en el projecte que vol prioritzar l'obertura d'aquest punt turístic. L'equipament, que podrà funcionar de forma independent, es vol vincular al circuit de visites a l'entorn de la figura de Dalí. La casa natal de l'artista així com aquella on viure els seus primers anys de joventut estan a pocs metres d'aquest centre. En el primer dels casos, l'Ajuntament ha demanat -a través del Congrés- una esmena al pressupost d'un milió d'euros per poder endegar el projecte que hi ha previst i compromès des de fa anys. En el segon, els propietaris veuen bé obrir les portes de forma puntual a visitar l'edifici i, a més, la Fundació Gala-Salvador-Dalí ha donat "autorització" per poder-les fer. Ara queda pendent definir la freqüència i el model.

La sala principal de l'equipament es va obrir fa temps i des d'aleshores s'ha estat utilitzant com a espai d'exposicions i actes. En definitiva, un nou punt de difusió cultural en ple centre de la ciutat. El projecte final, però, té en compte convertir-lo en un centre dedicat als productes de la zona i amb denominació d'origen. Un objectiu que, tot i que Figueres volia fer en solitari, finalment posarà a concessió per tal que una empresa ho gestioni. Aquesta serà la darrera fase del projecte. Encara no s'ha definit el concurs, però des de Promoció Econòmica asseguren que hi ha diverses empreses interessades i que, tal i com va avançar aquest diari fa uns mesos, tenen algunes idees sobre la taula. Per exemple, la possibilitat que l'espai ofereixi tastets amb aquests tradicionals productes o unes pantalles on s'expliqui la comarca.

Mentrestant, l'equip de Govern ha fet múltiples canvis a les fases d'un projecte, que ja acumula diversos retards en les fases anunciades. El darrer, vinculat a una subvenció de Turisme que no s'ha concretat, ha estat prioritzar el trasllat de l'oficina de Turime, actualment a la plaça del Sol. L'espai s'ubicarà a la banda del carrer de les Eres de la Vila i les obres d'aquesta anomenada "fase 1B1" implicaran també l'edifici de serveis amb estació transformadora des del carrer Pella i Forgas. El pressupost total és de 550.000 euros. Es tracta d'una oficina de dues plantes, amb possibilitat de funcionar de forma independent, espai per a reunions i serveis adaptats, entre d'altres. L'Ajuntament ha aprovat el projecte, que ja està a exposició pública, i preveu licitar-lo properament. La intenció és que les obres comencin el mes de març de l'any que ve. Un cop això s'hagi enllestit quedarà aquesta darrera fase en què s'adequï l'interior de l'equipament i es doti dels espais necessaris. La fase que es posarà a concurs però per a la que encara no hi ha data. El regidor de Promoció, Manel Toro, diu que és un projecte atractiu perquè anualment l'oficina atèn unes 130.000 persones. "Això és un potencial per a qui es vulgui fer càrrec del Centre de Productes", insisteix. Però també atractiu pel centre de la ciutat. En aquest sentit, Toro vincula aquest projecte amb els altres que hi ha a l'entorn del geni empordanès.

Unir el geni i l'Empordà

Un potencial nou "triangle" que inclouria com a cita "obligada" la Casa Empordà, la natal de Dalí i la que va passar part de la seva vida. En el primer dels casos, el projecte està fet, la casa comprada i l'actuació compromesa per l'Estat però mai han arribat els diners. L'Ajuntament ha plantejat també que s'obri a la participació publico-privada però, mentrestant, ha tornat a reclamar a l'Estat que ?al?menys al pressupost de l'any vinent aporti un milió dels 2,5 en què està valorada la intervenció per fer-la visitable.

Mentre això continua encallat, la ciutat ha vist un gran atractiu a l'edifici que hi ha només uns metres més enllà i molt més factible: la casa on l'artista va pintar alguns dels seus quadres més coneguts i on es va inspirar en múltiples ocasions. Part de l'edifici està habitat però els propietaris estan disposats a obrir-lo. "Ara hem de veure com ho fem compatible amb poder estar a casa nostra però ens sembla just ensenyar l'espai", diu un d'ells, Lluís Carbó. L'Ajuntament, a més, ha demanat "l'autorització" de la Fundació, que fa pocs dies els va donar el vistiplau amb algunes concrecions que no han transcendit. La idea passaria per fer una visita similar a la que els amics dels Museus van oferir per Fires de fa dos anys: fer un recorregut amb imatges pels espais més transcendentals de la seva obra.