L'advocat de l'únic empresonat per posar un cotxe bomba al club Paradise de la Jonquera ha demanat que pugui sortir en llibertat provisional a l'espera de judici. El lletrat Carles Monguilod considera que els indicis que en un primer moment l'incriminaven no s'han demostrat durant la instrucció. Per això, ha demanat a l'Audiència de Girona que l'home pugui sortir de la presó fixant una fiança, que se li retiri el passaport per evitar el risc de fugida i que se'l citi periòdicament als jutjats per signar. Xavier J. P. és l'únic dels set arrestats relacionats amb els atacs que, un any després de les detencions, continua empresonat. El ministeri fiscal, en canvi, entén demana que continuï a la presó.

El desembre del 2012 el macroprostíbul Paradise va ser objecte d'un seguit d'atacs. El primer, el dia 12 de desembre, quan dos individus van llençar un artefacte casolà des d'una moto. Un no va arribar a explotar i l'altre va causar danys a una porta del club.

El 23 d'aquell mateix mes, uns encaputxats armats van deixar un cotxe bomba davant del local. Dins el vehicle, hi havia un quilo d'explosiu i dues bombones de butà que finalment no va esclatar perquè va fallar el detonador. Els Tedax van neutralitzar l'artefacte i va caldre desallotjar 500 persones. Els autors van marxar amb un cotxe robat i el van abandonar a Capmany després de cremar-lo. L'endemà, van enviar un correu electrònic reivindicant l'atemptat a la policia i a diversos mitjans de comunicació.

L'últim incident va produir-se la nit de cap d'any. A través d'una trucada anònima es va alertar d'un possible artefacte explosiu que havia d'esclatar al cap d'una hora. Novament, va caldre desallotjar un miler de persones del macroprostíbul i d'edificis veïns. Els Mossos d'Esquadra no van donar molta credibilitat a l'avís, però van actuar amb cautela pels precedents del cas. No es va acabar trobant cap explosiu.

El mes de novembre del 2013, quasi un any després dels fets, els Mossos d'Esquadra van detenir set persones acusades de formar part d'un grup criminal que estaria al darrera d'aquests atacs. Després de declarar davant del jutge, només dos van ingressar a presó. D'aquests, un d'ells va sortir en llibertat provisional al febrer i ara només queda a la presó Xavier J.P.

Els arguments de la defensa

L'advocat de Xavier J. P. ha demanat a l'Audiència de Girona que deixi en llibertat el seu client i ha argumentat que cap dels indicis que inicialment l'incriminaven s'ha demostrat durant la instrucció. Monguilod ha detallat que tota l'acusació contra el processat es basa en el fet que unes càmeres de seguretat d'un supermercat el van gravar comprant un gel accelerador de la combustió pocs dies abans dels atacs.

El lletrat ha explicat que la investigació policial ha determinat que es van vendre 29 gels com aquest durant el mes de desembre del 2012 a la demarcació de Girona i que, segons sosté, no s'ha pogut demostrar que el gel que es va trobar al costat del cotxe calcinat sigui el que va comprar el seu client. Monguilod ha explicat que l'acusat va comprar aquest gel per anar de barbacoa amb uns amics i ha aportat la declaració de la carnissera del poble -que explica que sovint la colla li comprava carn per anar a una casa de Cantallops- així com fotos de la finca on es veu que hi ha una barbacoa.

Un altre dels indicis que l'inculpen és el fet que la policia relacioni el vehicle que l'acusat conduïa en el moment de comprar el gel amb un vehicle que es va veure a les immediacions del Paradise el dia del cotxe bomba. En aquest cas, Monguilod s'ha remès a una declaració d'un sotsinspector dels Mossos d'Esquadra que, segons defensa, el passat 3 d'octubre va declarar que no era possible determinar quin model de cotxe es veia a la gravació del Paradise, ni tampoc la matrícula, la marca ni el nombre d'ocupants.

L'anònim que es va enviar per reivindicar l'atac amb cotxe bomba el dia 24 de desembre (l'endemà de l'incident) es va enviar des d'un locutori del barri gòtic de Barcelona. Durant la investigació i a través del rastre del seu telèfon mòbil, la policia determina que l'acusat es troba en "un radi pròxim" a aquest punt aquest mateix dia. Monguilod ha dit que el dia 24 de desembre les antenes de telefonia "estan saturades" i que al centre de Barcelona "hi ha milers de persones aquell dia". A més, ha al·legat que el seu client era a la capital catalana comprant còmics a una botiga especialitzada d'aquesta zona amb el seu germà.

Per tot plegat, l'advocat de la defensa considera que els indicis "no tenen solidesa suficient" per mantenir el seu client a la presó i ha demanat que es fixi una fiança, se li retiri el passaport per evitar el risc de fugida i que se'l citi periòdicament als jutjats per signar.

La fiscalia el vol a la presó

La fiscal, però, no ha donat credibilitat als arguments de la defensa i ha mantingut que l'acusat ha de seguir empresonat. Segons ha al·legat, inicialment la defensa no va reconèixer que Xavier J. P. havia comprat aquest gel fins que les gravacions del supermercat el van identificar. És a partir de llavors, segons sosté la fiscal, que l'advocat aporta coartades per a cadascun dels indicis que incriminen el sospitós.

El ministri fiscal també ha recordat que existeix risc de fugida -ho argumenta pel fet que l'esposa és colombiana i viu al país llatinoamericà- i que l'acusat no treballa des del 2008. Per això, en cas que surti en llibertat, demana que se li imposi una fiança i que se li retiri el passaport. També sol·licita que hagi d'anar setmanalment a signar als jutjats.