La Fundació Salut Empordà i dues empreses privades s'han presentat a la gestió del Centre d'Atenció Primària (CAP) de l'Escala. La Fundació i Eulen ja havien optat al primer concurs. Ara s'hi suma la unió d'empreses - SAR Residencial y Asistencial i Grupo Altersalus-. Les empreses privades ofereixen una àmplia cartera de serveis sociosanitaris, des de l'atenció geriàtrica a mèdica amb diferents especialitats. Les ofertes econòmiques es coneixeran més endavant.

La Generalitat va obrir ahir les pliques tècniques que permeten conèixer les empreses que finalment concorreran al procés per a la gestió del CAP i els set consultoris. Es constata l'interès per part del sector privat amb la presentació de les dues ofertes.

Eulen és una empresa de serveis que ofereix des de neteja, seguretat, manteniment d'instal.lacions a operacions i serveis logístics internacionals. Però també té una divisió dedicada a l'atenció sociosanitària. Segons la informació del grup, en serveis sanitaris ofereixen,l'organització i "la gestió integral de serveis sanitaris, tant en atenció primària com en especialitzada". Tenen ajuda a domicili, teleassistència, o gestió de centre sociosanitaris, entre altres.

Accionistes de Luxemburg

Pel que fa a la nova oferta, SAR residencial ofereix una àmplia cartera de serveis socionsanitaris, i controla centres mèdics i de salut a Barcelona i Saragossa. Aquesta companyia està participada per Conide Residencial -propietat d'una branca de la família Raventós-, i tres altres societats -Vida Investments, Inversiones Sociosanitarias i Salud Investments- que tenen la seva seu a Luxemburg.

Malgrat que les empreses privades ofereixen serveis relacionats amb l'atenció sanitària, els pobles que reben l'atenció de l'ABS de l'Escala no estan d'acord en la concessió de la gestió a una empresa privada.

L'alcalde de l'Escala, Estanis puig, ha remarcat que veuen la continuació del concurs amb preocupació. En la línia del que es va manifestar al darrer ple municipal on es va aprovar una moció per demanar que s'aturi el procés, Puig remarca que consideren que "és un salt qualitatiu en la línia de la privatització" perquè, si bé el 2000 en el primer concurs "no es va generar conflicte perquè era una fundació, ara amb les bases noves hi ha tot un sector financer que aposta per entrar-hi". A més, l'oferta econòmica continua sent el factor amb més pes a l'hora d'atorgar la gestió.

L'Escala va aprovar la moció que també secundaran la resta de poblacions a les que ofereix la gestió l'area bàsica i espera que el tema es debaiteix la setmana vinent al Parlament.L'ABS atén 20.000 usuaris de l'Escala, Albons, l'Armentera, Bellcaire d'Empordà, Sant Pere Pescador, Ventalló, Viladamat i Vilamacolum.

Des de fa uns dotze anys ho gestiona la Fundació Salut Empordà que és la única que s'havia presentat als concursos i que també gestiona l'Hospital Comarcal de Figueres. El 2012, però, es va presentar l'empresa Eulen amb una oferta més avantatjosa i a qui es va acabar adjudicant. Això va sorprendre a ajuntaments i usuaris. Es van generar moltes crítiques i protetes. Per part de l'actual gestora es va presentar un recurs que va permetre aturar el procés. S'ha tornat a convocar el concurs al que s'ha tornat a presentar la Fundació i Eulen, i al que s'hi suma una nova empresa.