Ports de la Generalitat ha iniciat aquesta setmana les obres de remodelació de la llotja de pescadors del port de Llançà (Alt Empordà) amb l'objectiu de recuperar la seva funcionalitat i adequar l'edifici d'acord amb la normativa vigent en matèria de qualitat, sanitat i medi ambient. Les obres comprenen la remodelació de les parets i la coberta, així com la col·locació de nous paviments, revestiments i tancaments. També es farà una sala de subhasta amb grades noves entre d'altres millores. Aquesta llotja va quedar afectada pel temporal del 28 de desembre del 2008. Ara s'hi invertiran 191.000 euros en unes obres a executar en sis mesos.

Les obres busquen retornar la funcionalitat de la llotja i adequar l'edifici tenint en compte les necessitats dels pescadors i també d'acord amb les normatives vigents en quant a qualitat, sanitat i medi ambient. Les obres comprenen la remodelació de les parets i la coberta, així com la col·locació de nous paviments, revestiments i tancaments.

També s'instal·laran nous serveis d'electricitat i aigua i una xarxa contra incendis. L'interior es distribuirà en una sala de subhasta del peix amb grades noves, una cabina per a ús veterinari, zones per la manipulació i l'expedició del peix, sales de refrigeració, una zona per a la neteja de les caixes de peix i magatzems. A més, es crearà un circuit per als visitants de manera que es pugui veure la subhasta del peix sense interferir en la feina que s'hi fa. A la primera planta hi haurà les dependències de la Confraria de pescadors amb espai per oficines i una sala d'actes.

730.000 kg de peix a l'any

El projecte que du a terme Ports de la Generalitat determina les obres a realitzar per tal de posar de nou al servei dels pescadors la llotja del port de Llançà, afectada pel temporal del 28 de desembre de 2008.

El març de 2009, els pescadors de Llançà ja disposaven d'una nau prefabricada per realitzar la subhasta, la manipulació i l'expedició del peix amb normalitat. La nau instal·lada i finançada per Ports de la Generalitat ha permès continuar donant servei al sector pesquer. Així, en els darrers cinc anys (2009-2013) s'han manipulat 3.653.657 kg de peix en aquestes instal·lacions, xifra que representa una mitjana de més de 730.000 kg de peix desembarcats a l'any.

El col·lectiu pesquer de Llançà disposa d'un flota amb 24 embarcacions, de les quals 10 són d'arrossegament, 4 de palangre i 10 d'arts menors.

191.000 euros d'inversió

Les obres de la llotja de Llançà suposaran una inversió de 191.000 euros i s'han d'executar en sis mesos. Aquesta actuació s'emmarca en el Pla d'inversions 2014-2017 de Ports de la Generalitat, que compta amb una inversió públic i privada de 95 MEUR distribuïts entre les 26 instal·lacions que l'administració portuària gestiona al llarg de la costa, des de Llançà fins a les Cases d'Alcanar.

Els objectius estratègics del Pla són optimitzar les instal·lacions portuàries, modernitzar les infraestructures, millorar els serveis, integrar els ports en els seus municipis i fomentar la sostenibilitat. Amb tot, aquest Pla d'inversions potencia el paper dels ports com a dinamitzadors econòmics del conjunt del territori.