les primeres actuacionsL'excavadora seguia ahir enretirant runa de la demolició controlada.Una màquina fent els sondejos. El bombeig d'aigua de dilluns al pàrquing Passeig Nou.

L'Ajuntament de Figueres va iniciar ahir els sondejos a la Rambla per determinar la resistència i composició del subsòl. Les perforacions, de fins a nou metres de profunditat, permetran obtenir dades sobre la qualitat i materials amb què està fet per elaborar l'estudi geotècnic i el projecte de rehabilitació. D'altra banda, avui a primera hora del matí es posarà en marxa un operatiu per a traslladar els dos plataners centenaris que van caure per l'esvoranc. Els exemplars, que arriben a les deu tones de pes, es traslladaran amb una grua de grans dimensions a la zona del Parc de les Aigües, amb l'objectiu de salvar-los.

Després que aquest dimarts s'enderroqués part de la calçada de la Rambla, l'Ajuntament va posar ahir fil a l'agulla per començar a actuar a la zona. La caiguda d'un dels murs laterals de la riera que discorre per sota la Rambla va provocar l'esvoranc de 40 metres quadrats i, a la seva vegada, l'erosió de gran part de la via. Ahir, fonts municipals asseguraven que el forat ja s'acosta als 80 metres quadrats. L'Ajuntament no té data encara per tenir-ho restaurat però l'alcaldessa, Marta Felip, ha apuntat en una entrevista al xat de l'Empordà que voldria que s'hi pogués tornar a passejar el proper mes de febrer. Mentrestant, es prepara l'estudi geotècnic que ha de servir per al projecte de recuperació d'aquest emblemàtic espai.

Segons van explicar des de l'àrea d'Urbanisme, es faran uns tres sondejos a diferents punts de la Rambla. "L'objectiu és veure quina resistència té i quina és la composició del terreny per saber com s'han de fer els fonaments quan ho reconstruïm", diuen. Avui al matí, a més, es farà el trasllat els arbres que van caure amb l'objectiu de replantar-los al Parc de les Aigües. Una grua de grans dimensions s'encarregarà de l'operació.

Acabat només fa dos anys

D'altra banda, l'Ajuntament està investigant què va passar a l'aparcament soterrat del passeig Nou perquè la segona planta quedés inundada. L'alcaldessa va assegurar-ho al ple de dimarts arran d'una pregunta de la regidora del PP, M. Àngels Olmedo. "El que volem saber és que hi passa perquè, tot i que en principi seria un espai més dels molts quees van inundar, ens consta que no és la primera vegada que passa i, fins i tot, amb menys quantitat d'aigua", va dir. En aquest sentit, assegura que també els han informat que "tot i que la matinada de diumenge ja estava inundat, no es va fer res per tancar-lo". "Per això, mirarem si hi va haver responsabilitats i hi actuarem", va afegir. L'aparcament, amb capacitat per a 275 vehicles, es va obrir fa poc més de dos anys i a partir d'aleshores es va abordar la reurbanització de l'exterior del passeig, ara també acabada.