La Guàrdia Urbana i tècnics d'Endesa, amb el suport dels Mossos d'Esquadra, van realitzar ahir al matí un operatiu policial contra el frau elèctric i el cultiu de marihuana que durant més d'un mes ha provocat talls de llum diaris al barri del Culubret. En total, es van inspeccionar un centenar d'habitatges dels quals 21 estaven enganxats a la xarxa pública. D'aquesta vintena d'infraccions penals, a 17 se'ls han retirat els comptadors i als quatre restants se'ls ha regularitzat la instal·lació. A més, en un dels habitatges s'han localitzat 345 plantes de marihuana i s'ha imputat la veïna que hi viu per un delicte contra la salut pública. L'alcaldessa, Marta Felip, ja ha avançat que se seguiran fent actuacions d'aquest tipus per acabar amb els fets delictius.

De menors dimensions que el que el es va fer fa just un any després del crim del cementiri, l'operatiu d'ahir al barri de la zona oest va aixecar molta expectació i també algunes queixes dels veïns. Des de les vuit del matí i fins ben entrat el migdia, els tècnics d'Endesa van fer comprovacions en un centenar de comptadors. Si es detectava frau, se'ls desconnectava i, amb l'ajuda d'un elevador, també s'inhabilitava la xarxa del carrer. També la Guàrdia Urbana realitzava inspeccions per descartar plantacions. Malgrat això, només se'n van trobar en un dels domicilis. De tots els inspeccionats, més del 20% tenien l'electricitat punxada. A disset se'ls va tallar directament el submnistrament i, a quatre, se'ls ha regularitzat. L'operatiu s'assemblaria als que en les darreres setmanes s'han fet a Font de la Pólvora de Girona si no fos perquè, tal i com ha explicat la companyia a l'ACN, la situació al Culubret és molt més complexa. Segons Endesa, la majoria dels habitatges que feien frau tenien pòlisses de comptadors i contracte però feien un consum exagerat d'electricitat que "en cap cas es corresponia amb la potència ?contrac?tada". A més, i en alguns dels casos, un sol comptador subministrava llum a dos domicilis. En conjunt, diuen, els 21 habitatges que defraudaven consumien l'electricitat del doble, 40.

Un cop retirats els comptadors, ara els propietaris dels immobles o bé els seus inquilins hauran de contactar amb un instal·lador autoritzat perquè els torni a connectar a la xarxa, els posi un comptador nou i legalitzi la seva situació contractant més potència. Paral·lelament, s'ha localitzat un domicili amb més de 300 plantes així com diversos estris pel cultiu com ventiladors, tubs i aparells ?d'aire condicionat. La Guàrdia Urbana ha imputat la veïna que hi viu per aquests fets.

"Jo no he sigut"

Endesa i l'Ajuntament ja han anunciat que aquest no serà l'únic operatiu que es farà al barri. L'objectiu és trobar tots els habitatges que cometen frau. Sobretot després dels esdeveniments que s'han succeït durant més d'un mes i que han provocat talls de llum diaris i han afectat persones grans, comerços, veïns que paguen religiosament, i han arribat a cremar, fins i tot, un cablejat elèctric. Ahir alguns d'ells es queixaven de la deriva que ha pres el barri i de les dificultats amb què han viscut aquests dies. D'altres, en canvi, criticaven els talls i alertaven que ho fan per "necessitat". Alguns, fins i tot, negaven haver punxat els comptadors i ho atribuïen a d'altres problemàtiques. És el cas de la família d'un dels familiars de l'homicida del crim de Tots Sants. Assegura que durant un any han viscut fora de casa seva per temor de represàlies i que no han pogut pagar les factures. Malgrat això, diuen que des que han tornat no els n'han arribat més i que ara els diuen que han comès un frau. "Nosaltres no hem fet res i tinc sis nens a la casa, com haurem de viure sense llum?", es queixava la dona, Emilia Santiago. També negava haver-la punxat un altre veí, Manuel Cortés. Diu que ha estat sis mesos a la presó i que quan en va sortir, fa dues setmanes, va llogar un pis. "Si estava punxat jo no ho sabia", diu.