El segon operatiu gairebé consecutiu al barri del Culubret de Figueres va acabar ahir al migdia amb 153 inspeccions en habitatges, dels quals 28 tenien la llum punxada. A diferència del que es va dur a terme dimecres, en aquest no es va detectar cap plantació de marihuana. L'actuació la van dur a terme Guàrdia Urbana i tècnics d'Endesa, amb el suport dels Mossos d'Esquadra. La previsió és que les actuacions continuïn en els propers dius amb l'objectiu de lluitar contra el frau elèctric i no es descarta que s'estengués a d'altres barris, com el de Sant Joan.

Es va iniciar al voltant de les sis del matí i es va allargar fins cap a les dues del migdia. L'operatiu d'ahir es va centrar, sobretot, en blocs de pisos tot i que també es va accedir a habitatges unifamiliars. En total, es van realitzar més de 150 controls i es van detectar 28 infraccions. Segons l'Ajuntament, a la majoria se'ls va retirar el comptador perquè els usuaris estaven enganxats a la xarxa elèctrica de forma il·legal. La intervenció d'ahir va ser superior a la realitzada just dos dies abans, amb un centenar d'inspeccions i una vintena d'habitatges amb l'electricitat punxada. A diferència d'ahir, però, dimecres es van localitzar 345 plantes de marihuana i es va imputar la veïna que hi vivia per un delicte contra la salut pública. Ahir ni rastre de cultius il·legals. Alguns apuntaven que els infractors ja estaven avisats amb les últimes actuacions. Sigui com sigui, la Guàrdia Urbana ja ha avançat que aquest no serà tampoc l'últim sinó que en els propers dies es continuaran fent batudes fins a detectar tots els defraudadors. De fet, Endesa ha estat investigant quins eren els consums més elevats abans de fer l'actuació. Tampoc es descarta ampliar les inspeccions a d'altres barris, com el de Sant Joan, on ja es van detectar fraus en una macrobatuda l'any passat.

L'actuació arriba després que el barri hagi patit talls intermitents i, en alguns casos, de més de tres hores durant més d'un mes afectant gent gran, negocis i múltiples veïns al corrent de pagament. Una situació que va arribar a provocar l'incendi del cablejat elèctric a la zona del carrer Ramon Reig, on ahir es van produir la majoria de les inspeccions. L'operatiu és similar als que s'han fet darrerament a la Font de la Pólvora de Girona, però la casuística aquí és diferent. Al Culubret la majoria d'habitatges disposen de comptadors i ?con?tracte però feien un consum que no es corresponia amb la potència que tenien contractada. En alguns casos, a més, un sol comptador subministrava a dos o més habitatges. Ahir la situació, segons van explicar alguns efectius sobre el terreny, era similar.

"És per necessitat"

També hi va haver queixes d'alguns dels veïns afectats. Va ser el cas d'Emilia Santiago, que ja dimecres criticava que li havien dit que havia comès un frau però fins ahir no li van tallar el subministrament. "Tinc sis nens petits al meu càrrec, que algú em digui com ho hem de fer", va dir. Segons ella, van haver de fugir fa un any arran del crim de Tots Sants perquè són familiars de l'homicida. Quan van tornar, diu, no van rebre rebuts però "no en vam fer cas perquè tampoc podíem pagar-los i ara ens ho han tallat". La Carmen és una altra de les veïnes que ahir es van quedar sense electricitat. Reconeix que tenia la llum punxada però diu que "ho vam haver de fer per necessitat". "Amb un sol PIRMI vivim dues famílies i els Serveis Socials saben la nostra situació", insisteix.