Portbou ja té data per l'enderroc de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil precintada des de l'abril de 2013 pel perill que representa el seu mal estat. L'alcalde, Josep Lluís Salas, espera que l'Estat compleixi el compromís de començar a tirar a terra l'edifici el 15 de gener de 2015. Això permetrà desfer-se d'un dels edificis que patien despreniments del centre històric.

L'Ajuntament està satisfet perquè, tot i que amb retard, finalment l'Estat sembla que farà efectius els treballs d'enderroc. Estaven previstos per al 2013 però just quan esperaven que comencessin les obres que fins i tot tenien una empresa que executava, es van fer enrere. Per això fins al darrer moment estan a l'expectativa del que pugui passar. Per al 2015 s'ha inclòs una partida per fer efectives aquestes obres.

Els treballs consistiran en l'enderroc de la part antiga de la caserna de quatre plantes. La planta baixa es mantindrà per l'entrada de vehicles dels agents que ocupen l'altra part de la caserna, la més moderna. Està situat en plena Rambla de Portbou i els diferents nivells de l'edifici ascendeixen pel pendent dels carrers on se situa.

La Guàrdia Civil es va assentar a la població en aquest primer edifici que ocupa una gran superfície al centre de Portbou, a tocar de platja. Més tard es va fer un edifici annex. El nombre d'efec?tius de la Guàrdia Civil s'ha anat reduint amb els anys deixant en desús una gran part dels edificis que es van anar deteriorant sense que s'hi fessin intervencions. El mateix ha passat en altres casernes com la de Figueres o la de la Jonquera, que recentment s'ha venut a una empresa. A Portbou, el seu mal estat es va evidenciar molt l'abril del 2013 després d'unes tramuntanades que van fer volar diversos elements i hi va haver petits despreniments de la façana. L'Ajuntament, davant el perill que pogués prendre mal algun vianant el va precintar i va demanar que s'enderroqués. En la mateixa situació estava un edifici del costat que, a diferència de l'Estat, el propietari va enderrocar l'any passat.

Una vegada el solar que ocupa la caserna estigui alliberat, l'Ajuntament espera que Defensa es plantegi la cessió a la població.