Els Mossos d'Esquadra han detingut tres homes com a presumptes autors del brutal assalt i posterior mort d'una dona de 75 anys a Cabanes al febrer de l'any passat. Un d'ells és el violador reincident Antonio García Carbonell, excarcerat l'octubre del 2013 en aplicació de la sentència del Tribunal d'Estrasburg que tombava la doctrina Parot, després de passar 18 anys de presó dels més de 200 que tenia de condemna per 12 agressions sexuals i robatoris. Els agents van atrapar-lo divendres en un operatiu contra la falsificació de diners, on es van detenir una vintena de persones. A banda d'ell, hi hauria implicat un altre home de 29 anys i un tercer, veí de Figueres de 69 anys, com a encobridor del crim. La hipòtesi principal és que els detinguts es van equivocar de persona, però el cas continua sota secret de sumari.

El violent assalt va encendre l'alarma al municipi. I és que la víctima va ser trobada per un treballador d'una empresa propera lligada de peus i mans amb brides. Tenia ferides a la cara, un fort cop al cap i símptomes d'hipotèrmia que van fer pensar que havia passat la nit del 27 al 28 de febrer al ras, al pati de casa seva, al polígon de l'Aigüeta. El greu estat en què es trobava li va causar la mort pocs dies després i li va impedir poder explicar què havia passat. El cas, que encara continua sota secret de sumari, va deixar múltiples interrogats que, durant gairebé un any, no s'han pogut desvetllar. De fet, no hi havia hagut cap novetat fins ahir, quan els Mossos van comunicar la detenció a Sabadell, Mollet del Vallès i Figueres de tres homes presumptament implicats en el cas.

A García, la policia el va atrapar durant el dispositiu contra una xarxa de falsificació de diners que operava a Girona i Barcelona. El detingut va ser posat en llibertat a finals de 2013 per la doctrina Parot malgrat que a mitjans dels anys 90 va ser condemnat a més de 200 anys de presó per múltiples agressions i assalts amb violència. Del total de la pena, només va acabar complint 18 anys al centre penitenciari de Quatre Camins, a la Roca del Vallès.

"Se'n vanagloriava"

Fonts penitenciàries ja van alertar en el moment de l'excarceració que García Carbonell no estava del tot rehabilitat. En cap moment va reconèixer els seus delictes. Per contra, es vangloriava del que havia fet. El detingut solia actuar amb un acompanyant i assaltava parelles que es trobaven en llocs solitaris a altes hores de la matinada. Les amenaçava amb pals i una pistola i obligava l'home a sortir del vehicle. Després, violaven la dona i, posteriorment, s'emportaven tots els objectes de valor que tenien. Les fonts judicials van al·legar en el moment de la seva excarceració que la seva avançada edat feia disminuir el risc de reincidència.

No obstant això, el detingut no va trigar ni quatre mesos a perpetrar el següent delicte. Al febrer de l'any passat i amb la presumpta ajuda d'un jove de 29 anys, haurien assaltat l'anciana. La van lligar i deixar malferida al pati fins que l'endemà la van localitzar, ja inconscient. Els Mossos van enxampar primer aquests dos assaltants divendres i, ahir, van arrestar el tercer implicat i presumpte encobridor dels fets, un veí de Figueres de 69 anys. Segons l'ACN, la principal hipòtesi amb què treballa el cos de policia és que els detinguts es van equivocar de persona, pensant-se que la víctima disposava d'una gran fortuna. Els Mossos, a més, estan realitzant registres i prenent declaració a diverses persones. S'espera que els detinguts passin a disposició judicial aquest dilluns.