El jutge ha enviat a presó sense fiança el violador reincident Antonio García Carbonell, i l'altre detingut, Oriol Boyer, pel crim de Cabanes del febrer de l'any passat. Ambdós es van negar a declarar ahir davant la titular del Jutjat d'Instrucció Número 2 de Figueres, que va dictar presó sense fiança per un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament. Pel que fa al tercer detingut, Jaime Amaya, va quedar en llibertat provisional pel delicte d'encobriment.

Antonio García Carbonell, de 77 anys, se servia de joves per cometre robatoris violents. Els acompanyava, els donava una navalla i els deia que anessin a atracar a la persona que ell els indicava. Un modus operandi que també va fer servir el dia que va posar fi a la vida de Neus Juanola, la veïna de Cabanes de 75 anys.

Sembla que García Carbonell, el violador reincident que es trobava amb llibertat gràcies a la doctrina Parot va ser el cervell del crim de Cabanes. El febrer del 2014 va contactar amb Oriol ?Boyer, de 29 anys, que vivia a Mollet del Vallès i el dia 26 d'aquell mes se'n van anar tots dos a Figueres, on van passar-hi la nit. L'endemà es van trobar i van agafar un Fiat Blanc per anar a la nau de Pinsos Cazorla, a Cabanes, perquè a Carbonell li havien dit que era un negoci que girava molts diners i els havien indicat que cada dia la propietària recollia la recaptació a les vuit del vespre i la guardava a casa.

El que no sabien els dos delinqüents però és que una càmera va gravar el seu cotxe la nit que van atacar a Neus Juanola. El problema es que es van equivocar de víctima, com va confessar el mateix García Carbonell a un testimoni. A qui van acabar lligant de mans i peus i van apallisar era la cunyada dels propietaris de l'empresa de pinsos. Juanola va morir al cap de quatre dies a l'Hospital.

Els testimonis que van declarar ahir i les escoles telèfoniques han estat clau per aclarir l'assassinat. D'una banda, una persona va veure el còmplice de Carbonell a Cabanes quan era dins del cotxe d'aquest i el va identificar com a Oriol Boyer sense cap mena de dubte. Per l'altra, els Mossos van localitzar una escopeta modificada del calibre 16 a casa de Boyer i ell mateix va explicar a un dels agents que s'encarregava de "trencar cames i dits per encàrrec".

Encara que el Fiat blanc de Cabanes era l'usat per Carbonell de forma habitual hi ha altres proves que el relacionen amb els fets, com la declaració d'un testimoni que va explicar als agents que es dedicava a robar o la jove de Carbonell va comentar als Mossos que la seva sogra li va comentar uns fets similars als de Cabanes.

A banda d'aquest crim, García Carbonell també va atracar el novembre una dona que venia loteria i li va robar 1.500 euros en efectiu i dos mòbils. Un altre testimoni, que era un dels còmplices en els robatoris, assegura que al desembre se'l va condemnar per temptativa de robatori.