El Bulli Foundation s'endarrereix. Ferran Adrià ha frenat la tramitació de la llei que ha de permetre la construcció d'aquest projecte a la cala Montjoi de Roses. Fonts de la Generalitat van confirmar ahir que el xef ha demanat que, de moment, s'aturi el procés per aprovar la normativa que ha de garantir que ElBulli1846 s'edifiqui al Parc Natural del Cap de Creus. Es tracta de la llei, feta a mida, que ha de declarar d'interès públic el projecte d'Adrià, amb l'objectiu de fer una excepció i permetre la construcció dels 4.383,50 metres quadrats d'El Bulli Foundation. La raó, segons va ­subratllar el Departament de Territori i Sostenibilitat, és que el xef vol inspeccionar al detall les al·legacions presentades al projecte.

Ferran Adrià va encetar el 2015 sent el protagonista d'un reportatge al diari nord-americà The New York Times. El text, evidentment, feia referència a ElBulli1846 i una persona pròxima a Adrià explicava que «no estava clar què passaria amb el projecte». El motiu: «No és possible ser a Roses i que la gent tiri pedres contra nosaltres tot el temps». Així, sembla que aquesta falta de consens a l'Alt Empordà en l'edificació d'El Bulli Foundation ha fet replantejar el ritme de la tramitació de la llei. El fet és que fa mig any, al juliol, va començar el període d'exposició pública de l'avantprojecte de llei d'ElBulli1846. Ara, una vegada havia finalitzat el termini d'exposició i quan havia de posar-se en marxa l'anàlisi de les al·legacions, Adrià ha comunicat a la Generalitat que vol revisar-ho tot.

Davant l'anunci d'Adrià, el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, va explicar que la decisió del Govern català consisteix a resoldre les al·legacions presentades i deixar-ho a punt, per si cal continuar amb la tramitació. «Suspendre no s'ha suspès res, perquè la llei no s'ha arribat a aprovar, tot i que sí que s'ha aturat», va afirmar Serra. Per això, des del Departament de Territori es va qualificar «d'aturada tècnica» la situació actual, amb la finalitat que Adrià avaluï si ha d'introduir modificacions abans de continuar amb la tramitació de la normativa. De fet, si els canvis són a partir de les al·legacions, l'avantprojecte de llei no hauria de passar de nou pel període d'exposició pública.

Tot i això, la decisió del xef comportarà segur un endarreriment en l'execució d'El Bulli Foundation. Fa gairebé un any, en la presentació oficial d'ElBulli1846 -que es va realitzar a Barcelona-, Adrià va assegurar que confiava estrenar el nou projecte el març del 2016. Ara bé, la suspensió de la tramitació de la llei pot complicar bastant el futur del nou Bulli. El motiu és que aquest estiu el Parlament de Catalunya s'haurà de dissoldre, tenint en compte l'anunci de convocatòria d'eleccions per al 27 de setembre. Per tant, es preveu que aquesta suspensió de la tramitació impedeixi que la llei feta a mida per al projecte d'Adrià s'aprovi abans de la dissolució de la cambra catalana. Així, es calcula que el xef haurà d'esperar que es constitueixi el nou Parlament per aprovar la normativa, fet que pot dificultar que la llei tiri endavant en funció dels partits que sumin una majoria parlamentària.

«No em ve de tres mesos»

Davant l'anunci d'ahir, Adrià va reiterar -en declaracions a l'ACN- que vol estudiar les al·legacions per aconseguir el màxim consens. «No em ve de tres mesos saber si puc fer el projecte més gran o més petit», va assegurar. Fins ara, es preveia que el Bulli incrementés un 213% el sostre actual, amb una inversió de 9 milions d'euros. El xef també va avançar que aquest febrer les màquines començaran a treballar a la cala Montjoi per fer les obres que la normativa vigent del Parc Natural del Cap de Creus ja permet, perquè es tracta d'una ampliació del 20%. En concret, es construirà una zona de més de 300 metres quadrats a sobre de la cuina del restaurant.

En paral·lel, l'aturada de la tramitació de la llei també ha obligat Adrià a sol·licitar uns permisos per renovar el seu habitatge particular, que també se situa a la cala Montjoi. La Comissió d'Urbanisme de Girona va donar el vistiplau a les obres, informant que només afecten l'interior de la casa i no suposen cap ampliació volumètrica.