El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà celebra aquest cap de setmana amb diverses activitats el Dia Mundial de les Zones Humides. I ho fa en un moment en què la biodiversitat de les 4721,55 hectàrees d'aiguamolls s'ha posat a debat amb veus crítiques que alerten d'un descens d'ocells. El cens d'aus aquàtiques d'hivern realitzat aquest mes ha servir per aportar dades. "Una analítica de sang", deia el subdirector general de Medi Natural, Francesc Cano, fa uns dies per avaluar la salut de l'espai. Les dades i el debat es posaran sobre la taula a la Junta de Protecció del Parc, que està previst que demà es reuneixi.

El que avui és una de les zones humides més importants de Catalunya es va poder salvar de la construcció dels anys setanta després d'una intensa lluita del territori. S'ha convertit en un dels indrets on cada any arriben milers d'aus que fan rutes migratòries fugint de la fred. Els responsables del parc en la defensa del bon estat de l'espai van convocar a una visita per defensar la gestió i van apuntar que les fluctuacions del nombre d'aus de diferents espècies no és necessàriament un signe de mala gestió i un element d'alarma. Als anys 90 es va produir l'època amb uns increments més elevats. S'ha de tenir en compte que s'estava començant a gestionar una zona molt degradada. Posteriorment s'hauria anat estabilitzant. El subdirector de Medi Natural assenyalava que les dades donen una corba ascendent dels darrers trenta anys. El parc es va crear el 1983.

Sergi Romero, director del Parc Natural, posava com a exemple que al parc, a l'època de més expansió, es van arribar a censar 25.000 exemplars d'ànec collverd, quan avui n'hi hauria bastants milers menys. Però afegia que el nombre total d'espècies d'ànec és el mateix i, per tant, la biodiversitat es manté, i que no sempre és preferible una gran quantitat d'ocells d'una única espècie. A més, el subdirector general de Medi Natural i els tècnics tant de l'Institut Català d'Ornitologia com de Medi Naturla insistien que no es pot valorar com un espai aïllat sinó que per analitzar què està passant s'ha de fer au per au i tenint en compte el que passa aquí i als punts des d'on arriben les aus. "Els ecosistemes estan molt interrelacionats", deia Cano, "i ens obliga a ser extremadament curosos".

Depredadors i canvi climàtic

A cada època el parc ha afrontat reptes diferents. Avui, el canvi climàtic i els depredadors i espècies exòtiques s'han convertit en els principals elements que influeixen en la variació de les espècies. La fotja o la polla blava estan reduint la població per la presència de senglars i visons americans. Per tant, "no podem tenir escrúpols en aquest tema", s'ha de limitar la població, s'han de fer batudes de senglars i "que ningú s'escandalitzi si hem de matar senglars, daines o visons".

Un descens de les temperatures al països del nord també pot afectar les aus que habitualment migren cap al sud buscant el bon temps i es refugien en espais com els Aiguamolls. El canvi climàtic varia les temperatures d'alguns punts del planeta i altera el comportament habitual dels animals. És un factor més que al parc també té incidència. Una anàlisi acurada obligaria a estudiar au per au i interrelacionar-ho amb altres ecosistemes. Per això qualifiquen de "simplistes" les darreres crítiques.

El tècnic en Biodiversitat, Ricard Gutiérrez, admetia que "si la gent ho està dient és perquè ho està copsant" i afegia "però una altra cosa és que sigui significatiu".

Les crítiques s'han fins i tot materialitzat en una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org i la Iaeden va demanar la convocatòria de la Junta de Protecció. Segons el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural ja estava pevista per dilluns vinent. Hi ha representants dels ajuntaments dels municipis del parc, entitats naturalistes com Iaeden, propietaris, ramaders, agricultors i representants del Parc Natural.

S'exposaran els resultats dels censos, les actuacions fetes, les de futur i es debatrà sobre la gestió. L'objectiu és continuar protegint i preservant una de les zones humides del món d'on van despareixent. Donar-ne a conèixer el valor és el que es fa el cap de setmana amb les diverses activitats programades.