L'Associació Contra la Tortura i el Maltracte als Animals (ACTYMA) ha interposat davant la Direcció dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Medi Natural dues denúncies contra els responsables de les empaitades d'ànec celebrades a Roses i l'Escala, el 16 d'agost i 2 de setembre respectivament.

L'entitat, que porta diversos anys denunciant i que està pendent de resolucions per la via judicial, considera que l'activitat d'oci causa danys als animals. Els ànecs es llancen al mar i han de ser capturats pels participants.A banda d'això, apunten que van ser transportats en un mitjà no apte per a animals i amuntegats en gàbies. L'entitat sol·licita que es dictamini la pressumpte responsabilitat dels ajuntaments.

L'Escala i Roses són dues de les darreres poblacions que mantenen la tradicional empaitada d'ànecs de la Festa Major. Tot i això, cada any reben les queixes per parts d'entitats animalistes. La darrere empaitada a Roses fins i tot es va er davant de notari. Per part d'Actyma, el 2011 va denunciar-ho a Agricultura, que no els va donar la raó, i va continuar amb un recurs d'alçada que va ser desestimat i després al contenciós.