La Junta de Protecció del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà no va servir per debatre el resultat del cens d'aus, ni les batudes al parc, dues de les qüestions que han suscitat crítiques en els darrers mesos. El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Pelegrí, que era la primera vegada que hi assistia, va centrar la reunió en la presentació del pla de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya que preveu canvis en les direccions dels parcs. El cens continua donant dades de descens d'algunes aus. Medi Natural va anunciar un Pla Rector d'Ús i Gestió per als Aiguamolls.

Des d'alguns sectors han donat la veu d'alarma d'un possible descens d'aus que atribueixen a la gestió. Medi Natural va decidir negar-ho públicament i fer-ho en una compareixença de representant sdel departament i tècnics aprofitant el cens d'aus aquàtiques d'hivern. A més, s'ha convocat la Junta de Protecció que reclamava l'entitat Iaeden-Salvem l'Empordà. La darrera s'havia celebat el desembre de 2013. S'esperava que s'estudiessin els problemes denunciats com la situació de les aus o les batudes, entre altres qüestions. la Per això, la portaveu d'Iaeden-Salvem, Bàrbara Shmitt, constata que "la sorpresa va venir amb el tema del pla estratègic que no constava a l'ordre de dia". L'exposició va durar molt i al final no es van poder debare altres temes, deia.

Des de Medi Natural han inforamt a Diari de Girona que facilitaran les dades del cens al llarg de la setmana però que es volen donar a conèixer amb l'explicació dels tècnics per evitar mals entesos. Consideren que no són fàcils d'entendre ni intepretar i que ho han de fer els experts. Persones que han tingut accés al cens posen de manifest que algunes aus hi ha descens però com en altres períodes i que s'hauran de valorar les causes.

Des de la conselleria en el que es va donar èmfasi en la presentació del pla és que es vol donar rendiment econòmic. El Pla Estratègic que es vol aprovar properament pretén una gestió que garanteixi la sosteniblitat econòmica. El nou perfil al capdavant dels parcs serà de persones amb un perfil que compagini la conservació i la gestió i que garanteixi la seva viabilitat econòmica generant recursos propis. Pelegrí va deixar clar que, "sense excloure a ningú", es modificaran els requisits i les descripcions de treball i es convocarà un concurs amb nivell superior on hi podrà concórrer tothom que s'adapti als nous paràmetres".

La portaveu de Iaeden-Salvem l'Empordà posa de manifest que els preocupa l'èmfasi que es posa en el rendiment econòmic i el fet que els temes mediambientals quedin en segon terme. Apunten que fa uns anys hi havia un director que entenia en temes ambientals, un biòleg i un ornitòleg, i avui només un director biòleg. Una de les coses positives, apunten, és que es constituirà la Junta Permanent, un òrgan que fa temps que s'espera i on es preveu la presència d'experts.