La Plataforma d'Afectats i Afectades contra la Pobresa i les Hipoteques (PAPH) es va concentrar ahir a les portes de l'Ajuntament abans del ple de Figueres per reclamar mesures urgents en matèria d'habitatge i pobresa energètica. Entre les demandes que fan a l'equip de Govern de CiU hi ha que "sancionin d'una vegada les entitats bancàries amb pisos buits"; que sigui el mateix Ajuntament qui gestioni el parc d'immobles generat; que es faci un inventari de pisos desocupats i que es negociï amb les empreses energètiques per evitar que tallin el subministrament a famílies en situacions de risc.

L'entitat va criticar a l'inici de la protesta que l'Ajuntament convoqués un acte institucional de repulsa al assassinats perpetrats a París i contra el setmanari Charlie Hebdo i, en canvi, no ho fés a la concentració que poc abans diferents entitats van convocar, precisament, contra la pobresa energètica. "Des de la PAPH volem constatar la hipocresia de l'Ajuntament a l'hora de donar la cara per les víctimes de l'atemptat a Charlie Hebdo i no fer-ho pels figuerencs i figuerenques que pateixen a la nostra ciutat, que en són molts", van assegurar.

Des del Govern, han reiterat que es prenen mesures per ajudar famílies que no poden pagar rebuts, que s'intercedeix en casos en què s'està a punt de tallar-los el subministrament i que s'ha iniciat la tramitació per sancionar els que tenen pisos buits. El procés, però, diuen que és llarg i l'administració topa amb múltiples limitacions. Al ple, precisament, es va aprovar el conveni de col·laboració amb Càritas pel "foment de mesures d'allotjament temporal de persones en risc" amb l'objectiu d'ajudar dones amb càrregues familiars i sense recursos. Membres de l'entitat també van fer arribar el manifest als regidors del ple i una vintena d'ells van assistir a la sessió en forma de protesta. A més, a petició del regidor d'ICV es va fer un recès per debatre la petició que havia fet la Taula contra la pobres energètica per abordar un document al ple. L'alcaldessa, Marta Felip, va assegurar que es treballaria per consensuar un text i que es portaria a la sessió de març. A més, es va comprometre a reunir-se amb els integrants d'aquesta entitat (també presents al ple) per treballar-ho.

El polèmic acte institucional

Un altre dels temes polèmics va ser l'acte "institucional" entre Felip i el conseller Santi Vila. Els grups de l'oposició van tornar-ho a criticar i van demanar saber-ne el cost. L'alcaldessa, però, va reiterar que ho considera un acte habitual i va recordar que molts ajuntaments fan sessions d'aquest tipus. Les formacions li van recriminar que posés exemples i Felip ho va qualificar d' "exercici de transparència".