Una empresa de Vilamalla s'encarregava de falsificar els certificats fitosanitaris d'una xarxa criminal que es dedicava a exportar fruita i verdura contaminada a Rússia. La Guàrdia Civil ha detingut tres persones de l'empresa. En total, en el marc de l'operació per tràfic de productes hortofructícoles, s'han detingut o imputat 20 persones, tres a la província de Girona i la resta, a Almeria.

La investigació va començar a principis del 2013 quan les autoritats russes van queixar-se als Serveis d'Inspecció en Frontera del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (Magrama) que havien rebut fruita i verdura d'Espanya contaminades. En concret, a les partides hi havia un insecte prohibit. Els agents del Seprona de la Guàrdia Civil van comprovar que cap de les empreses que constaven com a exportadores havia enviat aliments a tercers països.

En canvi, el que sí que van veure és que l'empresa que feia les exportacions des d'Espanya era sempre la mateixa i es trobava a Estònia. Arran d'això, els agents van veure que l'empresa estoniana utilitzava empreses "pantalla" pels seus enviaments i eren mercantils espanyoles dedicades al sector i a qui no se'ls havia demanat el consentiment. Eren empreses dedicades al sector de la fruita i la verdura d'Almeria, Múrcia i València a qui també fins i tot els falsificaven els documents de transport nacional i internacional.

A partir d'aquí, és quan entra l'empresa de Vilamalla, que segons la Guàrdia Civil, era un agent transitari. És a dir, era qui gestionava i feia d'intermediari de les exportacions. En aquest cas, es va dedicar a falsificar els certificats fitosanitaris dels aliments que eren necessaris per tal que l'empresa d'Estònia pogués enviar la fruita i la verdura contaminada cap a Rússia.

Segons la Guàrdia Civil, tot i que l'any passat es va tancar el mercat entre Rússia i la Unió Europea s'han pogut aclarir els fets malgrat la restricció perquè se seguien fent els enviaments amb un volum similar. Amb tot, la trama prenia totes les mesures per evitar que es conegués que els vegetals eren europeus.

Les detencions a Almeria i Vilamalla es van produir a principis del mes de desembre. En total, en l'operació anomenada Karpos la Guàrdia Civil va arribar a arrestar 20 persones que estan acusades de tràfic de productes hortofructícoles contaminats a Rússia.