La Junta Rectora del Parc Natural de Cap de Creus i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural elaboraran cadascú una proposta del Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) de l'àmbit marí de Cap de Creus. Com que hi haurà molts canvis, creuen que es tornarà a aprovar inicialment. Això és el que han acordat en els darrers mesos les parts. Ahir la Junta Rectora va fer el primer pas amb una reunió on van definir com es treballarà. A més, es va convocar, després de 14 anys sense fer-ho, l'òrgan consultiu que integra diferents sectors del territori, el Consell de Cooperació.

A la junta celebrada ahir es va donar compte del contingut de les reunions i les decisions preses amb Medi Natural i es va aprovar per unanimitat. El president de la Junta, l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, ha explicat que "la junta designa un equip tècnic per a la proposta de la junta del PRUG que tindrà tres potes: científica; una persona reconeguda al món de la investigació; i la tercera, el consell de cooperació". L'esborrany l'elaborarà un tècnic que es nodrirà dels informes i aportacions que donin els altres professionals o des del consell. Segons Figueras, de manera paral·lela, la Generalitat elaborarà la seva proposta "i quan tinguem acabades les propostes creuarem on hi ha punts que no ens posem d'acord". Figueras apunta que probablement això passarà després d'eleccions. La decisió presa entre les parts suposa que s'elaborarà una nova proposta de pla. Es tramitarà com un text refós però com que comportarà canvis substancials, diu Figueras, creuen que probablement es farà una nova aprovació inicial.

A banda de la junta rectora, ahir es va convocar el Consell de Cooperació, l'òrgan consultiu integrat, entre altres, per confraries de pescadors, caçadors, ecologistes, empreses de submarinisme o clubs nàutics. Segons Figueras, a banda de tenir-los en compte per elaborar el document, es pretén convocar-lo de forma periòdica per tractar altres temes.

El pla es va aprovar el mes d'octubre per sorpresa del territori, una part del qual no hi està d'acord. Regula les activitats a l'àmbit marí del parc natural. Té en compte principalment la instal·lació de boies.