L'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, ha valorat molt positivament que el Departament de Salut hagi decidit aturar per segon cop el concurs per adjudicar la gestió de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala. El conseller va emetre una resolució dijous on explicava que el procés s'aturava per canviar les bases del concurs perquè totes les empreses que hi optin hagin d'acreditar experiència en atenció primària i no en serveis de salut en general, estimant així les al·legacions de la Fundació Salut Empordà. L'alcalde, però, fa un pas més i demana a Salut que exclogui totes les empreses amb ànim de lucre, com és el cas d'Eulen que vol gestionar el CAP del municipi i set dispensaris més de la zona.

L'alcalde de l'Escala ha celebrat que Salut hagi aturat per segon cop el procés per adjudicar la gestió de l'ABS, que fa catorze anys que està en mans de la Fundació Salut Empordà, sense ànim de lucre. La primera vegada que es va aturar va ser a l'abril del 2013 quan l'Òrgan administratiu de recursos contractuals de la Generalitat va declarar nul·la l'adjudicació a l'empresa privada Eulen. La resolució concloïa que hi havia errors en les bases i, per tant, anul·lava tot el procediment i obligava a començar de zero tota la tramitació.

Puig ha recordat que el canvi que s'aplicarà ara a les bases del concurs -demanant experiència acreditada en atenció primària- va en la línia del que va aprovar també el Parlament el passat mes de novembre a través d'una moció. Tot i això, l'alcalde considera que és important que les noves bases vagin més enllà i impedeixin qualsevol opció de privatització del servei. Puig ha demanat que cap empreses amb ànim de lucre es pugui presentar al concurs, com és el cas d'Eulen, que s'ha presentat en les dues ocasions.

En aquest sentit, l'alcalde creu que en la redacció de les noves bases Salut hauria d'escoltar el territori que, segons manifesta, ha estat "molt clar" respecte a aquest tema. En aquest sentit, ha recordat que en els darrers mesos els alcaldes dels nou municipis inclosos a l'Àrea Bàsica de Salut de l'Escala (Bellcaire d'Empordà, Albons, Viladamat, Ventalló, l'Armentera, Torroella de Fluvià, Sant Pere Pescador, Vilamacolum i l'Escala) han actuat de forma coordinada demanant la paralització d'aquest procés.

L'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, té intenció de reunir la setmana vinent el Consell de Salut de l'ABS de l'Escala, que ha actuat fins ara com a òrgan aglutinador de les inquietuds de tots els municipis. "L'actuació conjunta de tots els ajuntaments ha estat molt important en tot aquest procés", ha remarcat.